Angela Merkel a apărat liberul schimb, joi, în prima zi a vizitei sale la Beijing, în timp ce Germania, la fel ca China, se află în vizorul preşedintelui american Donald Trump din cauza excedentului lor comercial masiv faţă de Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cancelarul german s-a întreţinut cu preşedintele Xi Jinping în cadrul solemn al Palatului Poporului, care dă spre imensa Piaţă Tiananmen.

Merkel, care se află în a 11-a vizită în China de când este la putere, în 2005, a subliniat asupra punctelor de convergenţă cu Beijingul, asupra problemelor legate de dosarul nuclear iranian şi protecţionismului, dar a evocat şi drepturile omului.

”China şi Germania avansează în promovarea multilateralismului şi susţinerii liberului schimb”, a declarat ea în faţa presei, la finalul unei întâlniri cu omologul său chinez Li Keqiang.

”Noi credem, şi unul şi celălalt, că ţările noastre se confruntă cu mai multe provocări în privinţa dezvoltării economice (....). Aceste provocări pot să fie relevate de cooperarea reciprocă”, a completat-o Li.

”Noi trebuie să susţinem, de asemenea, procesul globalizării şi liberei circulaţii a investiţiilor”, a adăugat el.

Vizita de două zile a lui Merkel în China are loc în timp ce americanii şi chinezii au reuşit, săptămâna trecută, să se înţeleagă cu scopul de a evita un război comercial, chiar înainte de impunerea prevăzută a unor taxe vamale punitive asupra produselor chineze în Statele Unite.

Însă europenii se tem de faptul că destinderea chinezo-americană ar putea să aibă loc pe socoteala lor.

Germania - un mare exportator de automobile - ar putea astfel să fie lovită în plin de o creştere a taxelor vamale la vehiculele importate în Statele Unite, evocată miercuri de Donald Trump.

YUAN CONTRA DOLAR?

În afară de comerţ, Merkel speră să avanseze la Beijing în problema acordului în dosarul nuclear iranian, pe care Europa, China şi Rusia vor să-l salveze, în pofida zgomotoasei ieşiri americane.

Întrebată în acest sens, Merkel a recunoscut că decizia Washingtonului ar putea să fie în favoarea întreprinderilor chineze.

Dacă întreprinderile europene vor fi nevoite săpărăsească Iranul, pentru a scăpa de sancţiuni americane, ”asta va crea oportunităţi pentru întreprinderi din alte ţări”, a relevat ea.

Şeful Guvernului chinez a îndepărtat, în schimb, ideea de a vedea yuanul chinez înlocuind dolarul american ca monedă de plată a petrolului iranian - o perspectivă evocată în vederea ocolirii sancţiunilor americane.

”Internaţionalizarea yanului este un proces pe termen lung, direct legat de dezvoltarea economiei chineze”, a declarat Li.

Merkel a spus că a evocat problema drepturilor omului cu interlocutorii săi.

Cancelarul a fost îndemnat să prezinte cazul lui Liu Xia,văduva laureatului Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo, care se află, de facto, arestată la domiciliu de opt ani, fără să fi făcut vreodată obiectul vreunei condamnări.

”Există speranţa ca Merkel să o aducă cu ea pe Liu Xia în Germania. Ar fi inteligent din partea Chinei să o elibereze acum”, a scris pe Twitter Sophie Richardson, directoarea filialei din China a ONG-ului Human Rights Watch (HRW).

Disidentul Liu Xiaobo a murit de un cancer, anul trecut, în timp ce era în detenţie, după ce a fost condamnat în 2009, după ce a fost găsit vinovat de ”subversiune”.

Merkel îşi continuă vizita vineri la Shenzhen (sud), într-o deplasare consacrată întreprinderilor tehnologice.

Şefa Guvernului german este însoţită de o delegaţie de 18 conducători de întreprinderi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.