Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, reales duminică într-un scrutin foarte criticat de comunitatea internaţională şi în urma căruia Statele Unite au impus noi sancţiuni, le-a replicat expulzând doi dintre reprezentanţii americani la Caracas cu cel mai înalt rang, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”L-am declarat persona non grata pe însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite (Todd Robinson) şi anunţ plecarea sa în 48 de ore”, a declarat preşedintele socialist, acuzându-l pe Robinson că urzeşte un complot militar, economic şi politic împotriva sa.

Nicolas Maduro a dispus totodată expulzarea numărului doi al misiunii diplomatice - cele două ţări nu mai au ambasade din 2010 - Brian Naranjo, pe care l-a acuzat că este reprezentantul local al CIA.

El a replicat astfel decretului semnat luni de omologul său american Donald Trump, vizând să reducă capacitatea Venezuelei de a-şi vinde active.

”Resping toate sancţiunile impuse Republicii bolivariene a Venezuelei, pentru că ele fac rău, ele provoacă suferinţă poporului veneuzelean”, a declarat şeful statului, aflat la putere din 2013 şi reales până în 2025.

Washingtonul ar putea de altfel să nu se oprească aici.

Un reprezentant al Departamentului de Stat a declarat marţi că Statele Unite ar putea să ia ”măsuri adecvate” după primirea ”notificării din partea Guvernului venezuelean, prin canale diplomatice”, cu privire la expulzarea celor doi diplomaţi americani.

Aceste noi sancţiuni americane se înscriu în concertul criticilor internaţionale, după victoria lui Maduro, în vârstă de 55 de ani, cu 68% din voturi la 22,2% - câte a obţinut principalul său adversar Henri Falcon, în vârstă de 56 de ani, în contextul unui absenteism-record de 54% şi unui boicot al opoziţiei care a denunţat o ”şmecherie”.

UE DENUNŢĂ ”NEREGULI”

Rezultatele anunţate, catalogate drept o ”farsă” de Washington, au fost respinse şi de către Grupul de la Lima - o alianţă de 14 ţări din America şi Caraibe din care fac parte între altele Argentina, Brazilia, Canada, Columbia şi Mexicul.

Cele 14 ţări şi-au rechemat de luni ambasadorii în Venezuela.

Bruxellesul a ridicat marţi tonul.

”Uniunea Europeană are în vedere sancţiuni”, a anunţat Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă Federica Mogherini, denunţând ”numeroase nereguli semnalate în ziua scrutinului, inclusiv cumpărarea de voturi”.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe, Agnès von der Mühll, a apreciat că alegerile ”nu pot să fie considerate ca reprezentative din cauza obstacolelor în calea participării mai multor partide şi lideri ai opoziţiei”.

În faţa acestor critici, Caracasul rămâne inflexibil şi denunţă un complot.

”Noi nu am văzut vreodată un atac internaţional atât de nemilos ca cel împotriva acestui proces” electoral, a denunţat marţi preşedinta Consiliului Naţional Electoral (CNE), chavista Tibisay Lucena, cu ocazia proclamării oficiale a alegerii lui Maduro.

Ministerul venezuelean de Externe a denunţat ”linşajul politic şi financiar” al Venezuelei de către Statele Unite, unde guvernează un ”regim supremaţist, rasist şi intervenţionist (...) inspirat de postulatele nefaste ale Ku Klux Klan".

DEBANDADĂ ECONOMICĂ

În pofida acestei atitudini de frondă pe plan diplomatic, Venezuela nu poate să-şi ascundă deruta economică. Odinioară cea mai bogată ţară din America Latină, mulţumită imenselor resurse petroliere, ea mai este doar umbra a ceea ce a fost, zbătându-se între hiperinflaţie şi grave penurii alimentare şi de medicamente.

Criza a deteminat deja să fugă în străinătate mii de venezueleni, însă Maduro dă asigurări că vina este a ”războiului economic al dreptei”, susţinute de Washington. El promite o ”revoluţie economică” aducătoare de prosperitate în al doilea mandat.

”Ceea ce se profilează la orizont este o mare izolare diplomatică şi comercială şi dificultăţi suplimentare în accesul la credite şi la finanţare”, apreciază analistul Diego Moya-Ocampos, de la cabinetul britanic IHS Markit.

Statele Unite agită deja ameninţarea unui embargo petrolier, ale cărui consecinţe vor fi de temut pentru Venezuela, care le vinde americanilor o treime din ţiţeiul său şi care este clasată în ”default” de plată de agenţiile de cotare.

”Venezuela începe deja să fie supusă unui boicot economic de către Statele Unite şi aliaţii lor, iar asta va fi fatal menţinerii regimului”, a dat asigurări AFP  Carlos Romero, un expert în relaţii internaţionale Carlos Romero.

După vot, preşedintele Maduro a îndemnat la un ”dialog”, însă opoziţia, în pofida faptului că este dezbinată, a refuzat şii a îndemnat la organizarea unor ”alegeri adevărate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.