Fosta deputată a frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marion Maréchal şi-a lansat oficial, marţi, proiectul unei şcoli de ştiinţe politice la Lyon, care va promova ca valoare inclusiv o ”înrădăcinare în identitatea culturală”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţia, care va fi deschisă în septembrie, în noul cartier Confluence, este intitulată Institutul de ştiinţe sociale, economice şi politice (Institut de sciences sociales, économiques et politiques - ISSEP), plasându-se, astfel, pe acelaşi teren cu Instituts d'études politiques (IEP) şi Sciences Po Lyon.

Marion Maréchal va fi conducătoarea generală a şcolii.

Consiliul ştiinţific va fi co-pilotat de Patrick Louis şi Jacques de Guillebon.

Primul este profesor de economie şi geopolitică la Ecole de management a Universităţii Lyon 3 şi secretar general al Mouvement pour la France (MPF) a lui Philippe de Villiers. Al doilea, în vârstă de patruzeci de ani, conduce redacţia unui tânăr lunar - L'Incorrect - lansat în septembrie de apropiaţi ai lui Marion Maréchal.

Ultimele primi pagini ale lunarului dau o idee despre linia sa editorială - ”ieşirea din 68”, ”100% conservator” sau omul occidental ”presupus vinovat”.

”Obiectivul institutului este să formeze decidenţi economici şi politici polivalenţi şi cultivaţi care să poată să-şi pună ambiţiile în serviciul unor proiecte utile societăţii”, se precizează într-un comunicat.

Se va pune accentul pe patru valori esenţiale - ”excelenţă, etica în exercitarea responsabilităţilor profesionale, înrădăcinarea în identitatea culturală şi angajamentul în serviciul celorlalţi şi a ţării sale”, se mai precizează în comunicat.

Elevii vor putea să urmeze un masterat de doi ani şi o formare continuă. Învăţământul va fi asigurat de universitari şi actori ai societăţii civile.

Site-ul şcolii era dificil accesibil marţi, având în vedere afluenţa, potrivit instituţiei, care a explicat pe Twitter că este pe cale să ”restabilească situaţia”.

Nepoata lui Jean-Marie Le Pen - care doreşte de-acum să nu-i mai fie menţionată apartenenţa sa la familia Le Pen - a ales Lyonul, fieful lui Gérard Collomb, unde extrema dreaptă realizează scoruri inferioare mediei naţionale, dar unde mediile tradiţionaliste catolice, cărora ea le este aproiată, sunt foarte implantate.

Fosta deputată - catalogată o ”stea în ascensiune” a extremei drepte de sulfurosul fost consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon - s-a declarat, pe Twitter, ”mândră” să participe la această ”nouă aventură” şi ”să contribuie la emergenţa unei generaţii pregătite să întreprindă şi să înfrunte provocările de mâine”.

Mesajul său a fost repostat de deputatul FN Louis Aliot, partenerul preşedintei FN Marine Le Pen.

Marion Maréchal, care a ieşit din politică după eşecul mătuşii sale în alegerile prezidenţiale în mai 2017, şi-a făcut o întoarcere remarcată, în februarie, în faţa cremei conservatorismului american, la Washington, unde a promis să-i redea Franţei ”măreţia”.

Ea urmează să se exprime pe 31 mai, la Paris, într-o serată consacrată evenimentelor din mai 1968

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.