Gina Haspel a depus luni jurământul, în prezenţa lui Donald Trump, şi a devenit, la vârta de 61 de ani, - ”Am făcut-o!” - prima femeie care conduce CIA, în cadrul căreia lucreazăde peste 30 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evocând ”enorma mândrie” pe care o reprezintă faptul că este prima femeie la conducerea Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), Haspel a lăudat ”curajul” generaţiilor de femei dinaintea sa care au ”luptat împotriva stereotipurilor” şi au ”deschis uşi”.

”Eu sunt aici mulţumită acestor eroine care nu au căutat niciodată gloria, dar care au fost o sursă de inspiraţie”, a spus ea.

”Am făcut-o!”, a adăugat ea, adresându-li-se celor fiice ale sale, în vârstă de şase şi şapte ani, prezente în asistenţă, care au încurajat-o.

În alocuţiunea sa, în cadrul acestei ceremonii la sediul agenţiei de informaţii, Trump a subliniat ”etapa” pe care o reprezintă ascensiunea unei femei la conducerea CIA.

Confirmată în funcţie de Senat - în pofida rolului controversat în programe de tortură după atentatele de la 11 septembrie 2001, Haspel îl succede pe Mike Pompeo, devenit secretar de Stat.

Candidatura sa a provocat o polemică, deoarece ea a condus cel puţin o parte a anului 2002 o închisoare secretă aparţinând CIA în Thailanda, unde deţinuţi suspectaţi că făceau parte din Al-Qaida erau torturaţi frecvent.

Ei au fost supuşi inclusiv simulării înecului ("waterboarding"), o tehnică ilegală potrivit Codului Militar, dar care se afla între cele autorizate de preşedintele George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.