Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) a prezentat vineri pe Internet un program comun de guvernare stabilit împreună cu Liga (extrma dreaptă) prin care Italia să întoarcă hotărât spatele austerităţii, dar care nu vorbeşte în mod explicit despre o ieşire din zona euro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi este, în sfârşit, definitivat în toate componentele sale «contractul pentru guvernul schimbării», sunt cu adevărat fericit. Aceste 70 de zile au fost cu adevărat intense, multe lucruri s-au întâmplat, dar până la urmă am reuşit să realizăm ceea ce am anunţat în timpul campaniei electorale”, a declarat pe Facebook liderul M5S Luigi Di Maio.

Programul - de 58 de pagini şi care cuprinde 30 de puncte - este supus de vineri dimineaţa şi până la ora locală 20.00 (21.00, ora României) aprobării activiştilor M5S - pe Internet.

Liga a anunţat că vrea să supună şi ea un text - pe care nu l-a publicat pentru moment - votului activiştilor, sâmbătă şi duminică, la standuri instalate în întreaga Italie.

”Contractul de guvernare” întoarce în mod hotărât spatele austerităţii şi pariază pe o politică a creşterii economice, în vederea reducerii colosalei datorii publice italiene.

”Acţiunea Guvernului va viza un program de reducere a datoriei publice nu prin venituri fondate pe impozite şi austeritate, politici care nu şi-au atins obiectivul, ci mai degrabă printr-o creştere a PIB-ului prin relansarea cererii interne”, se arată în text.

Documentul nu vorbeşte în mod explicit despre o ieşire din zona euro, însă prezintă intenţia de a ”revedea, cu partenerii europeni, cadrul guvernanţei economice”, inclusiv a monedei unice, în vederea ”revenirii la situaţia de origine în care statele europene erau motivate de o intenţie sinceră de pace, fraternitate, cooperare şi solidaritate”.

În cea mai veche ţară din lume - după Japonia -, cele două partide preconizează să scadă vârsta de pensionare, care ar urma să ajungă la 67 de ani în 2019.

Ele preconizează că va fi posibil să se înceteze munca atunci când suma vârstei şi anilor de cotizaţie atinge 100.

Cele două promisiuni-far ale partidelor figurează în text, în pofida faptului că nu se prezintă vreun calendar: atât o reformă fiscală ”curajoasă şi revoluţionară”, care prevede o scădere a impozitelor aplicate particularilor şi companiilor după două bareme, de 15 şi 20% - aparţinând Ligii - şi introducerea unui ”venit al cetăţeniei” în valoare de 780 de euro lunar - aparţinând M5S.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.