Un chinez în vârstă de 69 de ani ale cărui picioare au fost amputate din cauza degerăturilor suferite după prima sa expediţie pe Everest, pe care a făcut-o în urmă cu peste patru decenii, a ajuns, luni, pe vârful montan, scrie Time.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chinezul Xia Boyu a ajuns pe Everest la 8.26 după ora Nepalului, potrivit unui mesaj pe care fiul său, Cloud Xia, l-a publicat pe platforma de socializare chineză WeChat. Aceasta a fost a cincea încercare a alpinistului de a-şi îndeplini visul.

În prezent, Xia Boyu ar coborî de pe munte. El este ajutat de alpinistul Mingma G. Sherpa din Nepal şi de încă 11 şerpaşi.

Bărbatul a devenit prima persoană cu un astfel de handicap care a primit acordul de a urca spre cel mai înalt vârf de pe Pământ, după ce Curtea Supremă din Nepal a anulat temporar o interdicţie guvernamentală ce discrimina alpiniştii cu dizabilităţi motorii şi pe cei nevăzători.

El a făcut parte dintr-o echipă naţională a Chinei, în 1975. Atunci, grupul s-a confruntat cu condiţii meteorologice dificile chiar aproape de vârful muntelui. Xia Boyu a suferit degerături severe, iar, mai târziu, în 1996, ambele sale picioare au fost amputate de sub genunchi, după ce a fost diagnosticat cu un tip de cancer de sânge.

Alpinistul s-a întors pe Everest în 2014, dar o avalanşă a ucis 16 şerpaşi la începutul sezonului, ducând la anularea celor mai multe expediţii. 

Xia Boyu a mai făcut o încercare în anul următor, dar sezonul de alpinism a fost din nou afectat, de data aceasta de un cutremur puternic din Nepal, în urma căruia au murit aproximativ 9.000 de persoane, dintre care 22 aflate pe Everest.

Cea mai recentă încercare a lui Xia Boyu de a ajunge pe vârful Everest a fost în 2016, când condiţiile meteorologice nefavorabile l-au obligat din nou să se retragă, deşi se afla la 200 de metri distanţă de împlinirea visului său. 

Singura persoană care a ajuns pe vârful Everest având două picioare amputate, înainte de Xia Boyu, este neozeelandezul Mark Inglis, care a înregistrat acest record în 2006.

Sute de alpinişti urcă pe Everest în fiecare an în timpul sezonului de primăvară, care începe în aprilie, când condiţiile meteorologice sunt mai potrivite decât în restul anului. 

Anul trecut, 634 de persoane au ajuns pe vârful Everest şi 7 au murit încercând.

Potrivit The Guardian, Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ doar în cazul în care măsurătoarea se face de la nivelul mării. Însă, dacă măsurătoarea începe din centrul Pământului, Everestul este depăşit cu 1.811 metri de vulcanul Chimborazo din Ecuador. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.