Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat vineri pentru News.ro că „nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătură de rudenie cu Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său”, dar şi că Patriarhia va face „toate demersurile necesare din punct de vedere legal”, dacă arădeanul Daniel Gheorghe va continua să se folosească de nume ca marcă înregistrată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bănescu a precizat că Patriarhia a luat deja atitudine: „În legătura cu anormala înregistrare a unei mărci cu numele «Arsenie Boca» de către o persoană privată din România, Patriarhia Română anunţă ca Arhiepiscopia Bucureştilor a luat atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate”.

El a continuat: „Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”.

Arădeanul care deţine drepturile asupra imaginii lui Arsenie Boca pe teritoriul României, după ce marca a fost înregistrată de o firmă din Marea Britanie, a somat sute de societăţi comerciale din ţară, inclusiv magazine ale cultelor religioase, dar şi Mănăstirea Prislop, cerând să nu mai comercializeze fără licenţă produse pe care se află chipul fostul stareţ.

„În măsura în care persoana vizată va continua să se folosească de acest nume prin marca menţionată, Patriarhia Română, prin Episcopia Devei şi Hunedoarei, sub jurisdicţia căreia funcţionează mănăstirea Prislop, unde se afla şi mormântul părintelui Arsenie Boca, va face toate demersurile necesare din punct de vedere legal pentru a aşeza lucrurile în firescul lor”.

De cealaltă parte, bărbatul susţine că nu a primit nicio cerere oficială din partea Patriarhiei pentru a renunţa la marcă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.