Strategul Elroy Sailor, fost membru al echipei de tranziţie a lui Donald Trump, consilier al Republican National Comitee, afirmă, într-un interviu acordat în exclusivitate News.ro, că peisajul politic românesc este interesant, dar că din discuţii a înţeles că există două straturi, clasa politică şi oamenii, şi că lipsesc grupurile care să susţină comunicarea dintre cele două zone, aşa-numitele think-tanks. În ceea ce priveşte mutarea ambasadei de la Tel Aviv, consideră că astfel România ar sprijini poziţia preşedintelui Donald Trump, ceea ce va face mai puternică alianţa cu SUA. El mai vorbeşte în interviu despre colaborarea cu preşedintele SUA, despre acordul nuclear cu Iranul, despre scandalul Black Cube din SUA şi despre cum se vede România de la Washington.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cu România spijinind această poziţie a preşedintelui Trump, cu siguranţă alianţa va fi una mai puternică. Iar ăsta este un lucru bun. Un alt punct este modul în care va fi executată această politică", a afirmat Elroy Sailor.

Pe Donald Trump îl descrie ca fiind "foarte impulsiv, foarte patriot şi dornic să înveţe", iar întrebat despre scandalul Black Cube, spune doar că "politica, în America, este un sport dur".

Originar din Detroit (Michigan), Elroy Sailor este cofondator şi CEO al J.C. Watts Companies, a făcut parte din echipa care a ajutat la tranziţia de la Casa Albă la finalul lui 2016. Înainte de asta, a fost consilier al senatorului Rand Paul, care a candidat pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2016. După ce acesta s-a retras, a început să lucreze pentru Republican National Comitee. Are o experienţă în politică de peste două decenii.

Prezentăm integral interviul acordat News.ro de Elroy Sailor:

Cum a fost colaborarea cu Donald Trump şi cu echipa lui?

Elroy Sailor: Am făcut parte din echipa care a ajutat la tranziţia de la Casa Albă în 2016. Înainte de asta, am fost consilier al senatorului Rand Paul, care a candidat, de asemenea, la preşedinţie. Apoi, când el s-a retras, am lucrat pentru Republican National Comitee. După ce Donald Trump a câştigat alegerile, am lucrat în echipa care a ajutat la tranziţie. A fost o experienţă minunată. Sunt implicat în politică de 20 de ani. Am lucrat la ambele campanii ale lui George W. Bush, am lucrat pentru guvernatori. Aceste alegeri au fost unice pentru Statele Unite. Am văzut o dinamică unică. Am început cu 16 - 17 candidaţi republicani. În partid, de rtegulă se ştie nominalizatul - ştiam că McCain va fi nominalizat, ştiam că Bush va fi. Dar acum, fiecare dintre ei credea că poate fi preşedinte. Vedeam că, după 8 ani cu Obama, oamenii chiar voiau ceva diferit. Preşedintele Trump a venit cu altceva faţă de ceilalţi candidaţi, care s-au concentrat mult pe probleme - spiritul patriotic. Echipa de tranziţie a fost foarte interesantă, pentru că Trump nu este un republican tradiţional. Oamenii care l-au înconjurat nu au fost nici ei. Majoritatea celor din cabinet au venit din sectorul privat. Preşedintele a asamblat o echipă unică. Am muncit din greu să îi pregătim pentru procesul de confirmare. A fost incitant, dar şi o provocare.  Şi am dus-o la capăt. Acest proces a fost polarizator, în opinia mea. Mai mult decât în cazul ultimilor trei sau patru preşedinţi.

În ce sens?

Elroy Sailor: Cred că polarizarea în SUA este în creştere. Nu vreau să îl învinuiesc pe preşedintele Trump, nici pe Obama. Înainte de 1994, dacă vă uitaţi la Congres, cred că viziunea ţării era de centru-stânga, ne-am mutat apoi pe centru. Ceea ce aţi văzut în perioada celor două mandate ale lui Bush a fost o ţară care a început să îşi cunoască frustrările, am început războiul din Irak, au fost făcute mari eforturi ca lucrurile să meargă bine în America, şi cred că mulţi republicani, aşa cum a spus şi Trump, nu au văzut Washingtonul muncind pentru ei. Trump a făcut multe lucruri bune - l-am susţinut, am făcut parte din echipa lui de campanie - dar mulţi republicani au spus că sunt făcute prea multe în afara ţării şi ar trebui să avem grijă şi de ce este acasă. Cu Obama la Casa Albă - primul preşedinte afro-american, cred ca mulţi au fost încântaţi de asta, indiferent că erau democraţi sau republicani, pentru că era un moment istoric pentru naţiunea noastră - am început să vedem mai multă polarizare. De exemplu, el a decis să creeze mecanismul de subvenţionare pentru sănătate. Dar a făcut asta fără a primi nici măcar un vot din partea republicanilor. A fost o lege majoră, însă a fost făcută doar dintr-o perspectivă. Şi preşedintele Bush a promulgat o lege, prima lui lege, pe educaţie, dar a fost o colaborare cu Ted Kennedy, aşadar republicani şi democraţi. Au lucrat împreună. Reagan şi Clinton au făcut la fel.

Acum cum vedeţi asta?

Elroy Sailor: Acum nu vezi colaborare. S-a blocat. Am văzut-o disipându-se sub conducerea lui Obama, iar acum continuă sub preşedintele Trump. Ne-am pierdut simţul de parteneriat.

În câteva cuvinte, cum l-aţi descrie pe Donald Trump?

Elroy Sailor: Foarte impulsiv, foarte patriot şi dornic să înveţe. Am văzut, zilele trecute, o emisiune cu câţiva copii şi au fost întrebaţi: Aţi vrea să luaţi o diplomă după primul test sau să fiţi evaluaţi timp de un an pentru a primi diploma? Cred că, în cazul preşedintelui Trump, este puţin nedrept - după un an şi trei luni la conducere - să îi fie dat un calificativ. Şi pentru oricare preşedinte este valabil acest lucru. Trebuie să lăsăm istoria să judece după patru ani şi oamenii.

Deci, patru ani este perioada cea mai potrivită? Nu ar putea fi doi sau trei?

Elroy Sailor: Cred că poţi decide, după patru ani, dacă vrei să continui cu un lider. De regulă, impactul unor decizii la acest nivel se poate vedea după 10 - 15 ani. Nici pe cel al deciziilor luate de Obama nu îl vom vedea decât după încă 4 - 8 ani. Trebuie să aşteptăm.

După ce Donald Trump a câştigat alegerile, întreaga echipă de la Casa Albă a fost schimbată?

Elroy Sailor: Da. Când există perioada de tranziţie, se formează această echipă şi ea organizează echipe pentru fiecare departament. Se face transferul tuturor lucrurilor. A fost o tranziţie rapidă şi un proces bun.

Cum vi se pare ideea ca o femeie să conducă de la Casa Albă?

Elroy Sailor: Abia aştept. Sincer, cred că femeile au cel mai greu rol în lumea asta. Cred că o femeie, în general, are tot ce îi trebuie pentru a conduce ţara noastră. Dacă diversitatea a fost suficient de bună pentru Dumnezeu, atunci este bună pentru noi.

Preşedintele SUA a declarat că va anunţa astăzi (marţi, n.r.) decizia luată în cazul acordului nuclear cu Iranul. Ce aşteptări aveţi?

Elroy Sailor: Cred că aşteptările multora din politica externă, democraţi şi republicani - au existat semnale că va retrage SUA din acest acord -, dar ce am observat la preşedintele Trump este că e foarte imprevizibil. Aşa că am învăţat să nu încerc să spun ce cred că va face preşedintele, pentru că, de regulă, face opusul. Are un nou secretar de stat, un nou director CIA, a adus noi oameni la Casa Albă, aşa că eu cred că vor analiza. Casa Albă şi Senatul sunt controlate de republicani, aşa că vor fi discuţii pe tema asta.

Preşedintele consideră că Obama a încheiat un acord slab.

Elroy Sailor: Preşedintele este un om de afaceri, vine din acest mediu. Cred că va încerca să structureze această înţelegere. Ceea ce va fi diferit de ce ar face un politician obişnuit. Cred că asta place majorităţii celor care l-au votat - faptul că are o abordare de om de afaceri şi mai puţin una de politician. Sper ca democraţii şi administraţia republicană să transmită un singur mesaj. Ceea ce noi auzim este o foarte mică parte de informaţie. Sunt oameni care lucrează pe acest domeniu de ani buni. Dacă aş fi consilierul preşedintelui, aş avea o abordare foarte pragmatică. Ca Reagan, aş vorbi calm, însă foarte implicat în negociere. Date fiind informaţiile, nu cred că l-aş sfătui să părăsească acordul. Mai degrabă, să îl îngheţe. Dacă renunţă la el, trebuie luat totul de la capăt. Aş spune că înţelegerea, aşa cum a structurat-o Obama, nu va fi anulată, dar nici nu vom merge înainte cu ea. Punem pauză. O vom reanaliza. Aş face o echipă, formată atât din republicani, cât şi din democraţi, care să se concentreze pe problema cu Iranul, aş da un răgaz de 60 de zile, pentru a veni cu nişte recomandări. Şi, odată ce aş primi acele recomandări, l-aş sfătui să ia o decizie. Înţeleg încotro vrea să se ducă preşedintele, dar, personal, nu l-aş sfătui să iasă imediat din acest acord. Nu spun că nu poate fi rescris, dar aş începe cu o pauză.

Multe informaţii au apărut şi legat de scandalul „Black Cube”. Oficiali din administraţia Obama ar fi fost urmăriţi de agenţi israelieni, cu scopul de a-i denigra, iar totul ar fi fost instrumentat de apropiaţi ai lui Trump. Ce părere aveţi despre asta?

Elroy Sailor: Politica, în America, este un sport dur. Este unul de luptă. Este dur şi devine tot mai dur, pe an ce trece. Cum spuneam, cât priveşte politica externă, cred că ar trebui să existe o singură voce. Nu ştiu suficiente lucruri despre ce s-a întâmplat acolo. Înţeleg că, în ultimele 48 de ore, Israelul a făcut publice informaţii din timpul negocierilor cu echipa lui Obama, iar mai mulţi oameni sunt anchetaţi. Sunt multe informaţii care vin.

Ce spuneţi despre politica din România?

Elroy Sailor: Este totul nou pentru mine. E prima dată când mă aflu în această parte a lumii. Ce am aflat din câteva discuţii este că există două straturi - clasa politică şi oamenii. Ce am remarcat e că lipsesc grupuri care să sprijine comunicarea dintre cele două, aşa-numitele think tanks. Văd un gol. Nu există cineva care să se trezească dimineaţa şi să spună: Care este planul pe termen lung pentru infrastructură, pentru educaţie, comerţ? Trebuie să existe aceste instituţii în mijloc. Sunt ţări care au organizaţii de acest tip foarte puternice. Pentru că oamenii obişnuiţi nu au timp să se gândească la asta. Peisajul politic românesc este interesant. Cu o fundaţie comunistă spre un sistem capitalist democrat, cred că arată că românii şi conducătorii au făcut o treabă bună privind statul de drept. Fundaţia oricărui sistem democratic cred că trebuie să fie statul de drept. Pare că ţara este pe un drum bun.

Cum este România văzută de la Washington?

Elroy Sailor: Am lucrat la Capitol Hill pentru aproape 20 de ani. Multe dintre guvernele asiatice au făcut parteneriate cu think tank-urile noastre, au petrecut mult timp cu grupuri de lobby, am văzut mulţi trimiţând delegaţii. În mod constant. De asta am şi călătorit atât de mult, pentru că a trebuit să vizitez ţările. Nu îmi amintesc o prezenţă puternică românească, în cei 20 de ani. Nu îmi amintesc să fi venit vreun grup de români, fie din SUA, fie din România, care să încerce să stabilească legături şi parteneriate. Nu e rău, nu e bine, pur şi simplu nu există. În urma acestui lobby se pot crea grupuri informale din membri ai Congresului care susţin diferite interese - există inclusiv pentru susţinerea cizmelor. Nu cred să existe vreunul concentrat pe România. Ele pot interveni privind dezvoltarea de legi. Recomand asta. Trăim într-un lume care a devenit tot mai mică. Suntem foarte conectaţi.

V-aţi gândit să faceţi ceva legat de asta?

Elroy Sailor: Vom face un plan. Ne-am gândit la asta. Trebuie să abordăm apoi câţiva membri ai Congresului, să lucrăm la partea de conştientizare. Principalul scop este să găsim spaţiul de colaborare. Trebuie început cu paşi mici.

Veţi merge la Chişinău. Care este scopul acestei vizite?

Elroy Sailor: Mâine (miercuri, n.r.) vom merge acolo, pentru o conferinţă. Pentru mine, întreaga călătorie este foarte educativă. Merg pe pricipiul „ascultă, învaţă şi condu”.

Pentru că spuneţi că lumea e din ce în ce mai mică şi totul este conectat, cum credeţi că ar afecta relaţiile cu SUA şi UE mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim?

Elroy Sailor: Am avut ocazia să merg în Israel de trei ori până acum. În timpul administraţiei Clinton, Bush şi Trump. Situaţia de acolo este foarte veche. Cred că preşedintele Trump face o mişcare foarte îndrăzneaţă şi agresivă. Cred că este cea mai îndrăzneaţă şi curajoasă pe care un preşedinte a luat-o cel puţin în timpul vieţii mele. Lumea a ajuns la un moment în care cei mai mulţi oameni aşteaptă să se întâmple ceva în regiunea aia, să se stabilizeze. O să fac o comparaţie cu lumea sportului: uneori, o echipă joacă să câştige, alteori, să nu piardă. Cred că Trump joacă să câştige. Iarăşi, istoria va fi cea care va decide. Decizia de a muta ambasada este una corectă, dar eu sunt un republican pragmatist. Nu cred că trebuie grăbit acest proces, mi-a plăcut că preşedintele a luat această decizie la nivel declarativ, dar mi-ar plăcea să văd mai mult sprijin din partea ONU, să existe mai multe discuţii cu guvernul palestinian - sigur, ei nu vor, nu poţi face pe toată lumea fericită. Cu România spijinind această poziţie a preşedintelui Trump, cu siguranţă alianţa va fi una mai puternică. Iar ăsta este un lucru bun. Un alt punct este modul în care va fi executată această politică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.