Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat marţi cele aproximativ 300 de personalităţi franceze care au semnat luna trecută un răsunător manifest ”împotriva noului antisemitism” care îndeamnă la scoaterea unor pasaje - ca depăşite - din Coran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai întâi, cine sunteţi voi să luaţi cu asalt ceea ce ne este sacru nouă?”, a tunat preşedintele islamo-conservator turc într-un discurs la Ankara, catalogând textul respectiv drept ”abject”.

În manifestul publicat pe 22 aprilie, în ziarul Le Parisien, 300 de semnatari - inclusiv fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi trei foşti şefi de Guvern - denunţă un ”nou antisemitism” în Franţa, marcat, în opinia lor, de ”radicalizarea islamistă”.

Ei reclamă ca ”versetele Coranului care îndeamnă la uciderea şi pedepsirea evreilor, creştinilor şi necredincioşilor să fie lovite de caducitate de către autorităţile teologice (...)”.

Acest text - care a fost semnat de asemenea de artişti, intelectuali şi personalităţi religioase - a provocat o aprigă polemică în Franţa şi indignarea multor musulmani.

Liderii turci, care fac campanie în vederea alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate de luna viitoare, şi-au multiplicat în ultimele zile atacurile la adresa semnatarilor acestui manifest.

”Sunt nişte idioţi, barbari (...) din secolul al XXI-lea. Aceasta este vresiunea occidentală a Daech (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic)”, a tunat luni un purtător de cuvânt al Guvernului turc, Bekir Bozdag, pe Twitter.

”Mă întreb: semnatarii acestor manifeste şi-au citit propriile texte (sacre)?”, a lansat Erdogan.

”Dacă da, ar vrea fără îndoială să modifice Noul Testament”, a adăugat el, sugerând că acesta conţine pasaje antisemite.

Preşedintele turc atacă în mod regulat ceea ce cataloghează drept o ”islamofobie neînfrânată” în Europa, într-un context de relaţii tensionate între Ankara şi ţări occidentale, inclusiv Franţa.

Anul trecut, Erdogan a acuzat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că poartă o ”cruciadă” contra islamului, în urma unei hotărâri prin care o companie a fost autorizată să interzică portul vălului la locul de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.