Un spectacol militar şi depunere de flori, în Piaţa Palatului, concert regal la Sala Radio şi lansarea mai multor volume se numără între manifestările prilejuite de Ziua Regalităţii care vor avea loc la Bucureşti şi la Blaj, de miercuri până duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La manifestările prilejuite de Ziua Regalităţii vor participa Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei române, principele Radu, principesa Elena şi soţul ei, Alexander Philips Nixon, şi principesa Maria.

Miercuri, la libăria Cărtureşti Carusel, de la ora 17.30, va avea loc prezentarea albumului de artă „De la Palatul Domnesc de pe Podul Mogoşoaiei la Palatul Regal de pe Calea Victoriei”, de Gabriel Badea-Păun.

Joi, de la ora 08.00, în faţa Arcului de Triumf, va începe Maratonului Independenţei, competiţie sportivă care se va desfăşura pe traseul Arcul de Triumf, Palatul Elisabeta, Parcul Regele Mihai I, Teatrul de vară, Ansamblul Statuar „Părinţii Europei Unite” de pe Insula Trandafirilor, staţia de metrou Aviatorilor, zona sportivă de pe latura de nord a lacului Herăstrău, Podul Băneasa, Fântâna Mioriţa, Casa Presei Libere, Muzeul Satului, Arcul de Triumf.

În aceeaşi zi, de la ora 11.00, la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, va avea loc o ceremonie militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naţionale şi al statului modern român. Vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei române, principele Radu, principesa Elena şi Alexander Philips Nixon şi principesa Maria.

Va fi susţinut un concert de muzică de fanfară şi va fi executată o demonstraţie de măiestrie a mânuirii armei. Îşi vor da concursul Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, precum şi Jandarmeria călare.

Tot miercuri, de la ora 11.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, va avea loc evenimentul de lansare a volumului „Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, realizat de o echipă de cercetători de la instituţii culturale de prestigiu din ţară, la iniţiativa Fundaţiei Universitare „Carol I”, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi cu Arhivele Naţionale ale României, finanţat de Muzeul Naţional al Literaturii Române. 

La ora 12.00, la Academia Tehnică Militară, va avea loc ceremonia de conferire a numelui „Ferdinand I” instituţiei de învăţământ, în prezenţa Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei române, şi principele Radu.

Palatul Elisabeta va găzdui joi, de la ora 17.00, o petrecere în grădină la care sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, mii de invitaţi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova. 

La ora 19.00, în Parcul Regele Mihai I (Pavilion A – ExpoFlora – Herăstrău), va avea loc vernisajul expoziţiei „10 Mai – Ziua Regalităţii”, desfăşurată sub auspiciile Familiei Regale a României, în prezenţa principesei Maria.

Lansarea volumului „Susţine cu a ta mână Coroana Română”, scris de Majestatea Sa Margareta şi de principele Radu, publicat la editura Litera, va avea loc vineri, de la ora 12.00, în Sala „Mitiţă Constantinescu” a Băncii Naţionale a României.

La ora 19.00, la Sala Radio, va avea loc concertul regal susţinut de Orchestra Naţională Radio dedicat sărbătorii zilei naţionale de 10 Mai.
Repertoriul concertului va cuprinde „Imnul Regal”, de E. Hübsch, „Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră, KV 364”, de W. A. Mozart, şi „H. Berlioz: Simfonia fantastică, op. 14”. Dirijor va fi Ricardo Casero, iar solişti, Erik Schumann, vioară, şi Răzvan Popovici, violă.

În acelaşi timp, la Hotelul Hilton, în salonul Le Diplomate, va avea loc Gala anuală a Asociaţiei Furnizorilor Casei Regale a României. 

Principele Radu va lua parte la evenimentele prilejuite de inaugurarea Palatului Cultural din Blaj, care a cunoscut un amplu proces de restaurare. Palatul a fost ridicat în timpul domniei Regelui Carol al II-lea. Manifestările vor cuprinde ceremonia de inaugurare a palatului, concertul extraordinar susţinut de Camerata Regală, precum şi vernisajul unor expoziţii.

Duminică, de la ora 15.30, pe Stadionul Naţional de Rugby „Arcul de Triumf”, va avea loc finala Cupei Regelui la Oină, competiţie naţională ajunsă la a şasea ediţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.