Angajaţi ai firmei israeliene Black Cube au folosit identităţi false pentru a afla informaţii compromiţătoare despre oficiali ai administraţiei Obama care susţineau acordul nuclear cu Iranul, scrie The New Yorker, care relatează că au fost realizate profiluri şi au fost culese date referitoare la Colin Kahl şi Ben Rhodes, consilieri în administraţia Obama.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicaţia relatează cazul lui Ann Norris, fost oficial al Departamentului de Stat, căsătorită cu Ben Rhodes, şi pe cel al soţiei consilierului de politică externă al adinistraţiei Obama Colin Kahl, Rebecca, ambele fiind abordate printr-un e-mail de persoane diferite, în ambele cazuri, abordările fiind considerate ciudate.

În iunie 2017, Ann Norris, care este căsătorită cu Ben Rhodes, fost consilier de politică externă şi susţinător al acordului nuclear cu Iranul, a fost abordată de o femeie care s-a prezentat ca fiind Eva Novak şi care a susţinut că lucrează pentru o companie cinematografică din Londra interesată să realizeze un film despre "vieţile personale ale oficialilor guvernamentali care pot influenţa pacea sau războiul" în perioade de crize geopolitice, inclusiv "negocieri nucleare cu un stat ostil". Norris a susţinut că solicitarea i s-a părut bizară şi că nu i-a dat curs.

Rebecca Kahl a fost abordată tot pe mail, cu aproximativ o lună înaintea lui Norris, de către o femeie care a spus că se numeşte Adriana Gavrilo şi că este reprezentant al unei firme din Londra care vrea să lanseze o iniţiativă privind educaţia şi viza şcoala la care învăţa fiica cuplului Kahl şi la care Kahl făcea voluntariat. Deşi s-a oferit să discute cu staff-ul şcolii, Gavrilo a insista să vorbească doar cu ea, iar Kahl a susţinut că s-a simţit cumva vizată şi a întrerupt corespondenţa.

Conform The New Yorher, Eva Novak şi Adriana Gavrilo s-au dovedit a fi identităţi false, paginile lor de Linkedin prezentând o femeie blondă, slabă, care spune că este vorbitor fluent al limbii sârbe, iar după ce a fost contactată firma Black Cube, contul lui Novak a fost şters. Mai mult, nici cele două adrese de mail nu funcţionau şi nici la nunărul de telefon indicat de Novak nu răspundea nimeni. Nici companiile la care acestea au spus că lucrează , cu adrese în clădiri de birouri, nu păreau să fi funcţionat niciodată acolo.

Conform autorului articolului, documente obţinute de publicaţie relevă că Black Cube -  firmă la care a apelat şi Harvey Weinstein şi despre care afirmă că oferă serviciile unor angajaţi de elită din armata israeliană şi din serviciile secrete, inclusiv Mossad - a realizat profiluri ale mai multor persoane, inclusiv Rhodes şi Kahl, a cules date referitoare la familiile acestora. De asemenea, conform sursei citate, agenţi ai Black Cube au fost instruiţi să încerce să găsească informaţii compromiţătoare despre ei, inclusiv lansarea de acuzaţii conform cărora cei doi consilieri ar fi lucrat îndeaproape cu oameni de lobby iranieni şi că şi-ar datora bunăstarea tocmai acestui fapt sau zvonul că Rhodes ar fi unui dintre cei aflaţi la originea "demascării" oficililor din perioada de tranziţie a lui Trump ale căror nume apăreau în documente ale serviciilor de informaţii, lucruri negate de cei doi consilieri.

Publicaţia remarcă faptul că aceasă operaţiune este similară celei realizate în beneficiul producătorului Harvey Weinstein şi prezintă şi punctul de vedere al companiei Black Cube care precizează că politica sa nu îi permite să furnizeze detalii despre clienţi şi a negat orice legătură cu administraţia Trump sau cu acordul nuclear cu Iranul, în contextul în care The Observer a susţinut că Black Cube a fost angajată de consilieri ai preşedintelui Donald Trump, pentru a submina acordul cu Iranul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.