Casa Albă a avertizat China că se expune unor ”consecinţe” în legătură cu ”militarizarea” Mării Chinei de Sud, unde Beijingul a instalat recent rachete, potrivit unor dezvăluiri neconfirmate oficial de chinezi ale presei americane, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem la curent cu militarizarea Mării Chinei de Sud de către China”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders.

”Am evocat îngrijorările noastre cu privire la acest subiect în mod direct cu chinezii şi vor exista consecinţe pe termen scurt şi pe termen lung”, a spus ea joi, fără să precizeze care sunt aceste consecinţe.

China a refuzat să confirme informaţii publicate miercuri de postul CNBC, potrivit cărora ea ar fi instalat în ultimele 30 de zile rachete pe trei insule la Marea Chinei de Sud, care-i permit astfel să-şi susţină ferm revenidcările cu privire la suveranitate.

China revendică din motive istorice foarte multe insule şi recife în Marea Chinei de Sud.

Ţări vecine - Vietnam, Flipine, Malaysia, Brunei - au formulat la rândul lor revendicări, care se suprapun în unele cazuri.

Beijingul îşi susţine pretenţiile de suveranitate şi le consolidează prin rambleierea unor insuliţe şi recife asupra cărora deţine controlul.

Chinezii au construit pe ele instalaţii civile, dar şi piste de aterizare capabile să primească avioane militare.

Washingtonul şi alte ţări occidentale au insistat asupra faptului că diferendele în această vastă regiune maritimă este necesar să fie soluţionate în mod legal şi că libertatea navigaţiei este necesar să fie respectată.

Statele Unite nu au, în mod oficial, o poziţie.

Însă Washingtonul consideră că Beijingul ”militarizează” Marea Chinei de Sud.

Marina americană (US Navy) trimite frecvent nave de război şi portavioane în zonă.

”China trebuie să îşi dea seama că a beneficiat de libertatea de navigaţie şi că US Navy a fost garantul acestui lucru”, a declarat în legătură cu acest subiect o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White.

”Noi ne vom continua operaţiunile”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.