Magistraţii salută anunţul preşedintelui Klaus Iohannis de a sesiza atât Curtea Constituţională, cât şi Comisia de la Veneţia asupra celor trei legi ale justiţiei, copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Dragoş Călin, spunând la RFI că demersul şefului statului este benefic pentru independenţa sistemului judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mai bine mai târziu, decât niciodată. Este un lucru care trebuia să se întâmple de la început, adică în urmă cu câteva luni, când au avut loc acele dezbateri extrem de rapide cu privire la modificarea legilor justiţiei, însă lucrurile sunt în continuă evoluţie şi o astfel de sesizare va fi benefică pentru democraţia din România, pentru magistratura din România, pentru independenţa sistemului judiciar şi pentru nişte legi ale justiţiei, care să fie ancorate în realităţile europene”, a declarat Dragoş Călin. 

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă România nu ar ţine cont de avizul Comisiei de la Veneţia, reprezentantul Forumului Judecătorilor a spus că România este parte a Consiliului Europei şi nu se poate să nu se ţină seama de astfel de chestiuni, pentru că ar urma automat condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi o neîncredere din partea partenerilor din cadrul UE. "Uitaţi-vă la cazul Poloniei, justiţia din Polonia este adusă pe masa Curţii de Justiţie a UE (...). Pur şi simplu, am asista la o excludere totală a României din cadrul Consiliului Europei şi ulterior din cadrul UE”, avertizează judecătorul.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european. Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.