Cheltuielile militare mondiale au crescut în 2017 la cel mai ridicat nivel de după Războiul Rece, iar Statele Unite, China şi Arabia Saudită se află pe primele locuri în acest sens, a anunţat miercuri Institutul Internaţional de Cercetarea Păcii din Stockholm (SIPRI), relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SIPRI estimează că cletuielile militare mondiale au atins 1,73 trilioane de dolari în 2017, cu 1,1% mai mult ca în 2016.

Asta înseamnă 230 de persoană, subliniază Institutul în acest raport.

Statele Unite se află în continuare pe primul loc, cu cheltuieli în valoare de 610 miliarde de dolari, o sumă rămasă neschimbată în aceşti ultimi ani. Cheltuielile americane reprezintă aproximativ o treime din cheltuielile la nivel mondial.

”Tendinţa scăderii cheltuielilor americane care a început în 2010 s-a încheiat”, a declarat Aude Fleurant, conducătorul programului SIPRI cu privire la înarmare şi cheltuieli militare.

China se clasează pe locul al doilea şi a cheltuit 228 de miliarde de dolari, iar Institutul afirmă că a înregistrat cea mai mare creştere absolută a chetuielilor militare - 12 miliarde de dolari, măsurată în preţuri constante din 2016.

Ponderea chineză în cheltuielile militare la nivel mondial s-a dublat din 2008 şi a atins 13% din acestea.

ARABIA SAUDITĂ ÎN LOCUL RUSIEI DE PE LOCUL TREI

Arabia Saudită a detronat Rusia de pe locul trei, cu chetuieli estimate la 69,4 miliarde de dolari anul trecut.

Orientul Mijlociu este regiunea în care cheltuielile militare deţin cea mai mare pondere în Produsul Intern Brut (PIB) - estimate la puţin peste 5% -, însă SIPRI precizează că deţine date sumare din ţări ca Siria, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar şi Yemen.

”În pofida scăderii preţului petrolului, conflictele armate şi rivalităţile din Orientul Mijlociu antrenează o creştere a cheltuielilor militare în regiune”, a declarat Pieter Wezeman, un cercetptor de rang înalt în cadrul programului SIPRI.

Şapte ţări din Orientul Mijlociu se află între primele zece ţări cu cea mai mare pondere a cheltuielilor militare în PIB, inclusiv Omanul (12%) şi Arabia Saudită (10%).

Cheltuielile militare ale Rusiei au scăzut cu o cincime în termeni reali, în comparaţie cu nivelul din 2016, la  66,3 miliarde de dolari.

Aceasta este prima scădere înregistrată de Rusia din 1998 încoace.

SIPRI atribuie această scădere unor factori între care scăderea preţului petrolului este cel mai important.

”Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia”, a subliniat Wezeman.

Pe de altă parte, România se află pe primul loc în clasamentul ţărilor care şi-au crescut cheltuielile militare în 2017.

INDIA DEVANSEAZĂ FRANŢA

India a devansat Franţa şi i-a luat locul - cinci -, cu cheltuieli de aproape 64 de miliarde de dolari.

Europa însumează o cincime din cheltuielile militare globale, însă acest nivel a scăzut faţă de cel din 2016 şi este doar puţin mai mare decât cel din 2008.

Patru dintre cele mai importante 15 bugete militare la nivel mondial s-au aflat în Europa - Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia.

Asia şi Oceania însumează aproximativ un sfert din cheltuielile militare la nivel mondial, o regiune în care se află China.

Din această regiune, în top 15 se MAI află India, Japonia, Coreea de Sud şi Australia.

Algeria este în continuare ţara cu cele mai mari cheltuieli militare în Africa, însă nivelul acestora a scăzut în 2017, din cauza scăderii preţului petrolului şi gazelor naturale, precizează SIPRI.

În America de Sud, nivelul cheltuielilor militare au crescut cu peste 4%, în urma creşterilor în Argentina şi Brazilia.

SIPRI precizează că datele pe care le-a prezentat includ salariile, costurile cu operaţiunile, achiziţionarea de armament şi echipament, dar şi cercetarea şi dezvoltarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.