Un eveniment intitulat “Conferinţa Referendumul pentru Căsătorie în România: Perspective Naţionale şi Internaţionale”, care are printre organizatori Coaliţia pentru familie, are loc în 3 mai la Palatul Parlamentului. Potrivit organizatorilor, conferinţa “vine într-un moment de răscruce al demersului cetăţenesc” de redefinire a familiei, iar preşedintele Klaus Iohannis nu numai că s-a declarat împotriva demersului, ci şi împotriva celor trei milioane de români care vor acest lucru, invocând “discriminarea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Conferinţa vine într-un moment de răscruce al demersului cetăţenesc - intrat deja în al treilea an. Contextul actual în plan european este unul vizibil nefavorabil vocilor conservatoare iar în plan naţional, în pofida sprijinului asumat şi declarat al unor membri şi şefi de partide politice, lucrurile stagnează în continuare din varii motive şi justificari, iar preşedintele ţării şi al tuturor românilor se declară împotriva referendumului, demersului şi a celor 3 milioane de semnatari, invocând un motiv inexistent: discriminarea”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei “referendum pentru România”.

Totodată, afirmă sursa citată, conferinţa se va baza “pe înţelegerea cât mai aprofundată a implicaţiilor pe care o au legalizările uniunilor persoanelor de acelaşi sex”.

“Lucrările conferinţei vor fi axate pe perspectiva internaţională asupra Referendumului din România, pe înţelegerea cât mai aprofundată a implicaţiilor pe care legalizările uniunilor persoanelor de acelaşi sex, precum şi a parteneriatelor civile le exercită asupra societăţilor din Europa, precum şi pe modelul de mobilizare a societăţii civile în vederea organizării Referendumului, bazat pe experienţa ţărilor care au trecut deja printr-un astfel de proces”, mai spune textul citat.

Printre susţinătorii evenimentului de află platorma civică “Împreună” şi “Coaliţia pentru Familie”.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că discriminarea va dispărea atunci când societatea în general devine mai conştientă. El a adăugat că în şcoală discriminarea poate fi eliminată mai uşor atunci când dascălii se vor implica, când părinţii se vor implica, când conducerile şcolilor se vor implica şi când această dorinţă de a fi deschişi din partea societăţii se transmite şi clasei, şcolii, sistemului la modul cel mai general.

”Ştiţi foarte bine că în momentul de faţă o discuţie pe modificarea Constituţiei inflamează societatea românească. Eu cred că şi în chestiunea discriminării, şi în chestiunea modificării Constituţiei, cuvântul cel mai potrivit este toleranţă. Dacă suntem toleranţi nu înseamnă că vrem să fim altfel, dar vrem să-l cunoaştem pe celălalt şi să încercăm să îl înţelegem. Trăim din păcate nişte vremuri în care toleranţa în loc să crească în societate este mai degrabă în reducere, ceea ce este foarte, foarte păcat şi eu n-am văzut rolul meu în a tranşa discuţia de exemplu pe Constituţie, ci eu văd rolul meu în a explica societăţii în ansamblu că toleranţa este o calitate esenţială a unei societăţi moderne din Europa secolului XXI, şi nu altceva. Şi atunci, cu siguranţă într-un climat de mai bună toleranţă şi aceste chestiuni de eliminare a discriminării vor fi mult mai uşor de tratat”, a subliniat Klaus Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Iniţiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot. 

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.