O grupare specializată în evaziune fiscală care a provocat un prejudiciu estimat la peste 43 de milioane de euro a fost destructurată în urma unei acţiuni a poliţiştilor, procurorilor DIICOT şi ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). În cauză au fost efectuate 18 percheziţii, iar 8 persoane au fost reţinute şi 9 sunt cercetate sub control judiciar

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, procurorii DIICOT din Structura Centrală şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut, duminică, 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni economice. 

Potrivit DIICOT, din februarie 2011, Ozdolanbay Adriana împreună cu Dragomir Ionuţ Bogdan, Ciorbă Vasile, Dascălu Mihai Laurenţiu şi un cetăţean turc, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior Marinciu Mărioara, Voinea Alexandru Mihail, Băloiu Dorin, Năstase Mihai, Petrache Constantin şi Costache Mircea, în scopul  obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat, prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală.

În activitatea infracţională au fost implicate firmele BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL, ADA KAN TOP SRL, DNY TOP SRL, VMA GLOBAL BUSINESS SRL, NARDOR TEXTIL SRL şi GEOING CONSULTING SRL.

În fapt, din cercetări a reieşit că gruparea infracţională s-ar fi constituit în vederea derulării, la cererea unor agenţi economici cu activitate în centre comerciale specializate în comerţul cu bunuri nefiscalizate, a unor circuite comerciale de tranzacţionare de produse textile, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte provenite din Turcia.

Bunurile ar fi fost transportate în regim grupaj şi valorificate în final fără întocmirea documentelor fiscale aferente, ori prin întocmirea unora ce atestă operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

În urma probatoriului administrat, a rezultat că unul din operatorii de sistem cargo, care prin societăţi „paravan cu rol de desfacere în piaţă ”, a operaţionalizat acest sistem, inclusiv comenzi şi tranzacţionări financiare în numerar, a fost gruparea „ADRIANA CARGO”, ce a activat susccesiv, în intervalul 2011-2016, în cadrul a  două grupuri infracţionale organizate (aferente perioadelor 2011-2015 şi 2016), pe tipare de fraudare diferenţiate.

Primul scenariu a presupus transportarea mărfii pe ruta Turcia - România. 

 Conform probatoriului administrat în cauză, grupul infracţional ce a acţionat pe aceste coordonate, în intervalul 2011-2015, a fost constituit din Ozdolanbay Adriana (liderul şi coordonatorul grupării) zisă şi “ADI ”, Dragomir  Ionuţ  Bogdan, Ciorbă Vasile zis „ VALI PLETEA”, Dascălu Mihai Laurenţiu zis „LAUR” şi un cetăţean turc, în activităţile derulate fiind implicaţi (sub forma sprijinirii sau aderării) şi inculpaţii Voinea Alexandru Mihail Zis „Iţă” Sau „Mihăiţă”, Băloiu Dorin, Năstase Mihai, Petrache Constantin Zis  „Bebe”, Costache Mircea şi Marinciu Mărioara.

 Astfel, pe fondul cererii de mărfuri din import (din Turcia), formulate de clienţii-beneficiari finali care activează, în mod real, pe piaţa de profil din România (în domeniul comerţului cu textile şi îmbrăcăminte), dar care nu optează sau nu deţin capacitatea financiară de a importa în mod direct, grupul infracţional respectiv a folosit succesiv, în intervalul 2011-2015, societăţile comerciale ADA KAN TOP SRL,  DNY TOP SRL,  VMA GLOBAL BUSINESS SRL, NARDOR TEXTIL SRL şi GEOING CONSULTING SRL (firme controlate şi administrate în fapt de către inculpata Ozdolanbay Adriana) ca societăţi „paravan”, care s-au constituit ca furnizori pentru clienţii interni, dar printr-un lanţ tranzacţional.

 Astfel, din punct de vedere logistic, începând de la exportator, respectivele mărfuri au urmat parcursul unui circuit în regim de grupaj (fără devoalarea defalcată a destinatarilor, în mod oficial) fiind introduse într-un circuit documentar, prin care să se achite taxe vamale şi TVA la un nivel minimal (marfurile fiind tranzacţionate la import la un preţ unitar derizoriu (de până la 5 lei/bucată).

S-a reţinut că circuitul în regim de grupaj  a avut loc anterior exportului, printr-o singură societate exportatoare din Turcia pe numele căreia erau „centralizate” mărfurile achiziţionate de la furnizorii reali din Turcia, conform comenzilor neoficiale, şi care figurau scriptic ca vânzător pe documentul de import şi pe documentele de achiziţie ale societăţilor „paravan” din România, controlate de către inculpata  Ozdolanbay Adriana.

”În fapt, societatea de export avea strict rolul de „a aduna” marfa şi de a o exporta în tranşe cât mai mari şi cât mai grupate, pentru o eficienţă sporită, constituind astfel şi o entitate tampon în faţa vânzătorilor reali din Turcia, care deţineau  evidenţa comenzilor de marfă din România, îngreunând trasabilitatea sau individualizarea efectivă a comenzilor dintre furnizorii reali şi beneficiarii reali”, anunţă DIICOT. 

 Etapa următoare consta în valorificarea de către beneficiarii grupajului în sistem cargo (clienţii finali din România), a unei mari părţi a mărfurilor din circuitul tranzacţional, fără documente şi obligaţii fiscale aferente, prin intermediul societăţilor „paravan”  controlate    de către   inculpata Ozdolanbay  Adriana, în  acest sens,  o  mare  parte  din  marfa „importată” de către societăţile respective, fiind preluată în fapt, de către beneficiarii reali, fără documente de achiziţie, neidentificabili fiscal.

Importurile au avut la bază comenzi anticipate de la clienţii finali care achitau marfa comandată (total sau parţial), în avans, aceştia primind marfa imediat după vămuire, în mare parte fără forme legale (operaţiunile respective nefiind evidenţiate), iar ulterior  o valorificau la preţurile practicate pe piaţă.

 De asemenea, procurorii au reţinut că societăţile „importatoare” (ce erau în fapt doar „comisionari” privind importul şi transportul de marfă) disimulau comercializarea unei părţi din stocul de marfă (în fapt marfa preluată „la negru” de clienţii finali), către societăţi invalide din punct de vedere  fiscal, pentru a justifica descărcarea stocului şi a colecta scriptic TVA „cu valoare egală” cu TVA-ul achitat în vamă. Ulterior, la momentul echilibrării celor două valori, se declanşa folosirea succesivă a următoarei societăţi „paravan” controlate de către  inculpata Ozdolanbay Adriana.

   Al doilea circuit al mărfii era pe ruta Turcia-Bulgaria-Romţnia. 

   Conform probatoriului administrat în cauză, grupul infracţional ce a acţionat pe aceste coordonate, în intervalul februarie 2016-noiembrie 2016, a fost constituit din Ozdolanbay Adriana, Ciorbă Vasile, Dascălu Mihai Laurenţiu, Voinea Alexandru Mihail, Petrache Constantin,  Năstase Mihai,  Petria George, Encea Ioan-Remus, Haborchid Rodin, suspectul B. A. I.  şi un cetăţean turc, respectivii fiind sprijiniţi în activităţile derulate de către inculpaţii Costache Mircea şi Trandafir Nicolae.

   Astfel, pe fondul cererii de mărfuri din import (din Turcia), formulate de către  clienţii-beneficiari finali care activau, în mod real, pe piaţa de profil din România (în domeniul comerţului cu textile şi îmbrăcăminte), dar care nu optau sau nu deţineau capacitatea  financiară  de  a  importa  în  mod  direct,  societatea comercială  BRIGHT  STAR  DISTRIBUTION SRL, controlată de către  inculpatul Haborchid  Rodin, s-a  interpus a fi  furnizor   pentru aceştia,  printr-un lanţ tranzacţional care cuprindea alte două categorii de entităţi, cu rol de societate interpusă, fără sens economic.

   Astfel, importul se efectua într-o altă ţară comunitară (Bulgaria), prin printr-o societate comercială controlată de către suspectul B. A. I., aparent la comanda BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL , având în vedere că mărfurile importate erau livrate imediat, fără a fi recepţionate fizic de către entitatea din Bulgaria.

   Etapa următoare consta în vânzarea către achizitorul intracomunitar BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL din România, dar având ca finalitate faptică valorificarea de către  beneficiarii finali a unei mari părţi din mărfurile din circuitul tranzacţional, fără documente şi fără obligaţii fiscale aferente, prin intermediul unor societăţi de tip fantomă, ce figurau drept clienţi interni ai S.C. BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL.

   În circuitul infracţional, inculpata Ozdolanbay Adriana a utilizat cel puţin 6 clienţi ai S.C. BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL, respectiv societăţile tip fantomă BOZZOLO TEXTIL SRL, EDIL MEGA CONSTRUCT SRL, PETER PAN ACTIV SRL, ALIX TOP SOLUTIONS SRL, WAFA MOON TRADING SRL şi WORK CONS SOLUTIONS SRL, pentru a descărca gestiunea BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL şi în subsidiar de a rupe trasabilitatea fiscală a mărfurilor (o mare parte din marfa „vândută” de către achizitorul intracomunitar către firme fantome, fiind preluată în fapt, de către beneficiarii reali, fără documente de achiziţie, neidentificabili fiscal).

În urma percheziţiilor, au fost identificate două depozite, de unde au fost ridicaţi peste 110.000 de lei, precum şi valută, numeroase bijuterii din aur şi peste 100 colete cu mărfuri de contrabandă (între 26 şi 110 kg per colet), bunuri obţinute din activitatea infracţională.

Prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului public este de aproximativ 191 de milioane de lei (43 de milioane de euro).

Pentru recuperarea prejudiciului, au fost aplicate măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor în cauză.

De asemenea, în urma administrării probatoriului, 8 persoane au fost reţinute, 7 dintre acestea fiind prezentate instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă şi o persoană, cu propunere de arest la domiciliu. De asemenea, alte 9 persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.