Un concert organizat în Capela Sixtină a fost transmis în direct pe internet prin streaming, sâmbătă, marcând o premieră pentru capela palatului papal din Vatican, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul a fost susţinut de un cor britanic, The Sixteen, şi de orchestra de cameră Britten Sinfonia, care au interpretat versiunea „Stabat Mater" compusă de scoţianul James MacMillan.

Spectacolul a fost ascultat de aproximativ 300 de persoane prezente în Capela Sixtină, iar evenimentul a fost transmis în direct prin streaming pe site-ul Classic FM.

„Stabat Mater" este o poezie din secolul al XIII-lea, care ar fi fost scrisă de călugărul franciscan Jacopone da Todi (1230–1306), deşi este uneori atribuită Papei Inocenţiu al III-lea. Poezia descrie suferinţa Fecioarei Maria în timpul răstignirii lui Iisus Hristos.

MacMillan, în vârstă de 58 de ani, care a compus multe piese de muzică religioasă, a fost sprijinit de Fundaţia Genesis, care lucrează din 2001 pentru a sprijini tineri artişti, dezvoltând legătura între artă şi credinţă.

Versiunea compusă de MacMillan după „Stabat Matar" a fost apreciată la premiera pe care a avut-o în 2016, la Barbican Centre din Londra, iar Arhiepiscopul de Westminster i-a cerut compozitorului să îşi prezinte lucrarea la Vatican.

Capela Sixtină atrage aproximativ 6 milioane de vizitatori anual, ca parte din Muzeul Vaticanului, dar, potrivit lui MacMillan, aceasta este şi „un centru muzical unde compozitori au scris pentru liturghie timp de sute de ani – unii dintre cei mai mari compozitori ai civilizaţiei occidentale, precum Giovanni Pierluigi da Palestrina, Gregorio Allegri, Josquin des Prés”.

„A fost un privilegiu ca muzica mea să fie interpretată acolo”, a spus MacMillan. 

Dirijorul Harry Christophers a adăugat că „aceste locuri sacre au întotdeauna o acustică specială”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.