Ofiţerii Direcţiei Generale Aticorupţie (DGA) şi procurorii DIICOT au făcut percheziţii într-un dosar care vizează decontarea ilegală a unor importante sume de bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, în dosar fiind implicat şi fostul preşedinte al instituţiei Luciana Boboc. Anchetatorii susţin că au fost emise sute de reţete fictive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DIICOT au anunţat, marţi, că au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Boboc Luciana, fost preşedinte al CJAS Brăila, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la comiterea infracţiunii de fraudă informatică în formă continuată, instigare la comiterea infracţiunii de uz de fals în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.

Totodată, DIICOT anunţă că s-a dispus trimiterea în judecată a lui Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Sc Ahmeya Pharm Srl, Creţu Paul, Vasile Sorica, Vasile Daniela Şi Serghiev Iolanda Ionica, pentru că, acţionând în cadrul unui grup de criminalitate organizată, au decontat ilegal sume importante de bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, în baza unor reţete emise în mod fictiv.

 

Potrivit procurorilor, în anul 2009 a fost înfiinţată societatea SC Ahmeya Pharm SRL - (farmacie), administrator fiind Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina.

”Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor patru puncte de lucru ale societăţii, inculpaţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie”, arată DIICOT.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2011, în calitate de preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Boboc Luciana a aderat la gruparea infracţională şi a contribuit la decontarea ilegală de către S.C. AHMEYA PHARM S.R.L. a unui număr de 141 (o sută patruzeci şi una) prescripţii medicale emise de medicul Creţu Paul, în sumă de 2.239.952 lei şi 239 (două sute treizeci şi nouă) prescripţii medicale emise de medicul Vasile Sorica, în sumă de 2.943.735 lei prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu.

În timpul cercetărilor, procurorii au stabilit că ”Boboc Luciana a acţionat decisiv pentru constituirea grupului infracţional organizat şi pentru conceperea mecanismului fraudulos ce a avut drept urmare prejudicierea bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila cu impresionante sume de bani”. 

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, Boboc Luciana, împreună cu Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Sgîrcitu Titi şi Serghiev Iolanda Ionica a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior mai mulţi angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL, medici şi funcţionari din cadrul C.J.A.S. Brăila, în scopul comiterii de infracţiuni şi în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale.

Tot la acel moment, Boboc Luciana a determinat SC Ahmeya Pharm SRL - prin administratorul de la acea dată Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina -  să introducă în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate, un număr de 153 (o sută cincizeci şi trei) reţete fictive prescrise de către medicii Creţu Paul şi Vasile Sorica în baza a 45 (patruzeci şi cinci) de scrisori medicale emise, de asemenea în mod fictiv, de medicii specialişti oncologi Boldeanu Cosmin şi Vasile Daniela, precum şi 40 (patruzeci) de reţete fictive emise de către cei doi medici specialişti, prin care se atesta în mod nereal eliberarea acestor medicamente prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, cunoscând caracterul nereal al prescripţiilor, respectiv  că rubricile acestora (diagnostic, pacient, medicaţie) au fost completate în mod nereal, că pretinsul beneficiar al reţetei nu suferă de afecţiunea indicată în cuprinsul acesteia şi nu va beneficia de tratamentul prescris.

Urmare a acţiunii de determinare desfăşurate de suspectă, în perioada 01.01.2011-12.06.2012, SC Ahmeya Pharm SRL a introdus în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate un număr total de 193 (o sută nouăzeci şi trei) reţete fictive prescrise în condiţiile menţionate anterior, în cuantum total de 3.921.783,24 lei, decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, cu avizul conducătorului de la acea dată al instituţiei, Boboc Luciana.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Direcţia Anchete.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigărzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.