Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la finalul şedinţei CExN, referitor la nemulţumirile angajaţilor din sănătate cu privire la salarii, că s-a întâlnit în weekend cu premierul, ministrul Muncii şi alţi oameni din Guvern pentru a-i prezenta informaţiile cu privire la salarizare. Dragnea a spus că nu crede că există vreun salariu din sistemul bugetar care să fi scăzut faţă de decembrie 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am discutat şi ieri, în weekendul ăsta am stat împreună cu mai mulţi colegi şi cu doamna prim-ministru Dăncilă, şi i-am rugat pe doamna Olguţa Vasilescu şi pe ceilalţi colegi din Guvern să prezinte totuşi toate informaţiile legate de salarizare. Vorbim de Sănătate. Este un domeniu pe care noi l-am pus pe un loc de cinste şi în care am hotărât ca statul român să investească foarte mult atât în ceea ce priveşte sistemul nivelul de salarizare, cât şi în ceea ce priveşte infrastructura de sănătate şi anvelopa salarială a crescut de la 8 miliarde la 11 miliarde. Discutăm de 3 miliarde în plus. Aceştia sunt bani care se dau, nu se iau. De asemenea, la 3 miliarde în plus, anvelopa de 30% alocată pentru sporuri înseamnă că apare un miliard în plus pentru sporuri, deci şi anvelopa pentru sporuri a crescut”, a susţinut Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai explicat că rămâne ca ministrul Sănătăţii şi sindicatele “să se uite cu atenţie pe regulamentele de sporuri”, deoarece este o situaţie de neacceptat ca o sumă foarte mare de bani alocată pentu salariile din sănătate să aducă nemulţumiri.

“Este pentru noi de neacceptat situaţia în care o sumă foarte mare care este alocată pentru creşterea salariilor din sănătate să creeze nemulţumiri. Din câte am înţeles şi o să începem să vorbim despre asta, noi trebuie să facem comparaţie cu decembrie 2016. (…) În ceea ce priveşte regulamentul sporurilor, cred că în perioada următoare şi ministrul Sănătăţii, şi ministrul Muncii vor explica în detaliu şi ne vor arăta tuturor (…) ce salarii au toţi cei din toate domeniile”, a adăugat Dragnea.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze: “Noi vorbim de ceea ce am spus în campania electorală şi de ceea ce acest Guvern şi această coaliţie de guvernare a făcut până la data de astăzi. Plecăm din decembrie 2016, vedem ce nivel de salarizare a fost şi eu nu cred că există vreun salariu la vreun bugetar care să fi scăzut faţă de decembrie 2016”.

Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului "Bagdasar Arseni" din Capitală protestează luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, reclamând reducerea sporurilor cu până la 1.700 de lei. Proteste au loc, la această oră, şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde câteva sute de salariaţi, în special asistenţi şi infirmieri, au oprit lucrul şi au ieşit în faţa spitalului. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

Noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală. 

În ultima perioadă, au avut loc proteste ale angajaţilor în mai multe spitale din Capitală - Institutul de Pneumologie "Marius Nasta”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş” şi Institutul pentru Boli Cardiovasculare "C. C. Iliescu" din cadrul Spitalului Fundeni. 

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună. 

"Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa nişte pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare. (...) Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câştigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în ţară”, a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea vineri, după discuţiile cu sindicatele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.