Ziua Mondială a Dansului va fi celebrată de Teatrul Odeon din Bucureşti, pe 29 aprilie, de la ora 19.00, la sala Majestic a instituţiei teatrale, prin Gala Extraordinară a Dansului „Răzvan Mazilu & Friends”, eveniment la care Nicu Alifantis va fi invitat special.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul evenimentului vor dansa prim-solişti ai Operei Naţionale Bucuresti, ai Teatrului Naţional de Operetă, dansatori şi coregrafi independenţi. Între artiştii care vor urca pe scenă se numără: Cristina Dijmaru, Vanda Ştefănescu, Bianca Patrichi, Ovidiu Matei Iancu, Valentin Stoica, Cristian Preda, Ross Freddie-Ray McCaw, Relu Dobrin, actorul Ştefan Lupu, precum şi Human Art Dance Company (coregraf Raluca Zetu), elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti şi Clubul de tango TangotangenT.

Biletele pot fi achiziţionate la două categorii de preţ: 20 de lei şi 40 de lei.

Ziua Mondială a Dansului a fost stabilită în anul 1982 de către Comitetul Internaţional de Dans al Institutului Internaţional de Teatru UNESCO, iar data a fost aleasă să comemoreze naşterea lui Jean-Georges Noverre, născut în 1727, care a fost dansator francez, maestru de balet şi un mare reformator al dansului.

Anul acesta au fost desemnate cinci personalităţi din lumea dansului, din diferite regiuni UNESCO, pentru a scrie un mesaj cu acest prilej.

„Dansaţi pentru a păcăli singurătatea, aşteptarea, durerea. Dansaţi pentru a da lumină unei priviri, dansaţi pentru a îndepărta frica, dansaţi şi dansaţi din nou”, a îndemnat coregraful Salia Sanou, din Burkina Faso.

„Pentru mine corpul nostru este un templu. În el începe viaţa. În el se află sufletul. În el este inima, acel muşchi care pompează iubire. Creierul lui este puterea gândului. Binele şi răul se luptă în adâncurile lui. Corpul aduce mişcarea, esenţa vieţii, la cea mai sublimă formă de expresie: dansul”, a transmis Georgette Gebora din Liban.

Potrivit dansatorului şi coregrafului Ohad Naharin, din Israel, dansul este despre a fi prezent.

„Dansul este despre a fi prezent. Este despre a asculta scopul senzaţiilor şi a permite ascultării să devină combustibil tuturor sentimentelor noastre, formelor şi conţinutului. Totuşi, trebuie să ne amintim întotdeauna de unde venim. (...) Şi trebuie să ne amintim întotdeauna să dansăm câte puţin în fiecare zi... şi niciodată în faţa oglinzii”, a spus el.

„Ca practicant al dansului nu mă pot abţine să nu mă întreb dacă dansul ar putea cumva să devină un antidot pentru a preveni sau contracara unele dintre tulburările care ameninţă pacea şi armonia lumii”, a transmis şi coregraful Willy Tsao, din Hong Kong.

Potrivit coregrafei Marianela Boan, din Cuba, dansul este „marele antidot la nebunia umanităţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.