Exportul unui tablou rar pictat de artistul flamand Peter Paul Rubens a fost interzis temporar de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, într-o încercare de a găsi un cumpărător, pentru ca lucrarea să rămână pe teritoriul ţării, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pictura în ulei pe hârtie „Head of an African Man Wearing a Turban” („Capul unui bărbat african purtând un turban”) este estimată la 7,7 milioane de lire sterline.

Aceasta este una dintre puţinele lucrări de artă din secolul al XVII-lea care a prezentat un bărbat african în Europa. 

Ministrul pentru arte, Michael Ellis, care a impus interdicţia temporară în privinţa exportării acestei picturi – prezentă în Regatul Unit de peste un secol, a declarat: „Rubens a fost unul dintre cei mai mari artişti ai epocii de aur pentru pictură”. 

„Această lucrare puternică nu este doar un exemplu uimitor al contribuţiei lui la artă, dar este extrem de important ca reprezentaţie rară a unui bărbat african în Europa la acea vreme. Sper să fie găsit un cumpărător, astfel încât acest obiect de excepţie să poată rămâne în Regatul Unit, pentru ca viitoarele generaţii să se poată bucura de el”, a adăugat Michael Ellis.

Interdicţia expiră pe 5 iulie, dar ar putea fi prelungită până pe 5 ianuarie 2019 dacă va exista un angajament serios pentru a strânge banii necesari achiziţionării acestui tablou.

Autorităţile britanice speră ca această lucrare de artă să ajungă într-o colecţie publică. 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.