Deputatul USR Lucian Viziteu, membru în comisia de control a SRI, a afirmat miercuri că audierea jurnalistului Radu Soviani a fost un „show” făcut de preşedintele comisiei, Claudiu Manda şi susţine că acesta nu a prezentat nimic nou faţă de ce ştia comisia deja. De asemenea, Manda a confirmat şi el că jurnalistul nu a prezentat nimic nou, cu excepţia paginii 17/18 din protocolul SRI care nu seamănă cu cea publicată săptămâna trecută de Serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am aflat ieri prin SMS că-l audiem azi pe domnul Radu Soviani, neştiind tema audierii şi motivaţia acesteia. L-am confruntat pe preşedintele Comisiei şi i-am explicat că astfel de audieri nu sunt conform regulamentului. Astfel de audieri de tip circ au loc doar pentru că domnul Manda a încălcat încă o dată regulamentele de funcţionare ale comisiei SRI, care stipulează clar că o persoană poate fi chemată la audieri doar în urma propunerii membrilor sau biroului comisiei, propunere ce trebuie votată de întreagă comisie. Acest vot nu s-a întâmplat, iar cea mai bună dovadă a acestui fapt este că mulţi dintre membri comisiei au aflat despre audierea de astăzi a domnului Soviani de pe blogul acestuia", a spus Lucian Viziteu.

Viziteu susţine că audierea jurnalistului Radu Soviani a fost un „show”, deoarece acesta nu a spus comisiei nimic nou faţă de ce se ştia deja.

"Cred că a fost doar aşa, o nouă audiere de show făcută de domnul Manda. Cu siguranţă, dacă domnul Manda ar fi vrut să ştie dacă există vreo problemă, am fi putut merge în inspecţie la sediul central al SRI care e la doi paşi şi am fi văzut documentul original. Soviani nu ne-a spus nimic nou faţă de ceea ce publicase deja înainte pe blogul său şi în presă”, a mai spus acesta.

De asemenea, Manda a spus că jurnalistul a spus ce se ştia deja, şi anume că la pagina 17 din 18 în documentul iniţial era scris de mână.

"Domnul Soviani ne-a spus un lucru pe care l-am văzut cu toţii, că la pagina 17 din 18 în documentul iniţial era scris de mână. L-am văzut, am comparat pagina 17 cu poza prezentată de domnul Marincea pe Facebook care este identică cu pagina 17 din documentul pe care îl avem noi la comisie. Sigur că e o diferenţă între poza prezentată de domnul Marincea şi cea prezentată iniţial în spaţiul public, aici nu ştiu dacă putem să vorbim de o reproducere a documentului sau o prezentare a originalului, sunt două lucruri diferite, juridic vorbind, dar ca şi conţinut al textului şi al protocolului nu există nicio diferenţă”, a spus Manda.

Potrivit senatorului, Soviani a adus o pagină 18 din protocolul dintre SRI şi Parchetul general diferită de cea făcută publică de Serviciu.

„Ne-a adus o pagină 18 diferită de cea apărută în spaţiul public, perforată, care prezintă la fel, semnăturile, dar mai are nişte ştampile care spune că documentul a fost xeroxat într-un număr de exemplare. Aici am considerat că va trebui să solicităm de la SRI exemplarul în original şi să vedem dacă în exemplarul original coincide pagina 18 cu cea pe care ne-a adus-o domnul Soviani la comisie. Sigur că dacă se va dovedi că a existat această multiplicare a documentelor asta nu înseamnă că documentul a fost alterat prin multiplicare", a mai spus Manda.

Radu Soviani a declarat miercuri, înainte de audierea sa în Comisia de control al SRI, că apreciază faptul că a fost chemat la audieri după ce a semnalat pe blogul său că, iniţial, pe site-ul SRI au fost publicate alte file 17-18 decât cele reale din protocolul SRI-Parchetul general.

Săptămâna trecută, Radu Soviani a scris pe blogul său că protocolul publicat de SRI avea, iniţial, alte pagini 17-18.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.