Prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman consideră că Israelul are dreptul să trăiască în pace pe teritoriul său, o nouă recunoaştere publică a relaţiilor între regatul saudit şi Israel, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a răspuns astfel când a fost întrebat dacă el consideră că Israelul are dreptul să dispună de un stat care se suprapune cel puţin în parte cu teritorii a căror proproetate istorică o revendică.

”Cred că palestinienii şi israelienii au dreptul la pământul lor. Însă trebuie să ajungem la un acord de pace, pentru a garanta stabilitatea fiecăruia, şi la relaţii normale”, a declarat bin Salman într-un interviu publicat în ediţia de luni a revistei americane The Atlantic.

Arabia Saudită, pe teritoriul căreia se află mai multe locuri sfinte ale islamului, nu recunoaşte Israelul. Linia sa diplomatică este, de mai mulţi ani, să reclame retragerea forţelor israeliene din teritoriile - ocupate în războiul din 1967 - pe care plaestinienii le revendică în vederea înfiinţării unui stat.

”Avem îngrijorări de ordin religios cu privire la Moscheea sacră de la Ierusalim şi cu privire la drepturile palestinienilor. Noi nu avem obiecţii faţă de vreun alt popor”, a spus el.

Intensificarea tensiunilor între Iran şi Arabia Saudită a alimentat speculaţii cu privire la o posibilă apropiere între saudiţi şi israelieni, care îi consideră şi unii şi ceilalţi pe iranieni drept o ameninţare iminentă.

Riadul şi-a deschis luna trecută pentru prima oară spaţiul comercial aerian unor zboruri israeliene, o decizie luată după doi ani de negocieri.

Un membru al Guvernului israelian a dezvăluit în noiembrie contacte secrete cu Arabia Saudită, o recunoaştere care a avut loc în urma unor zvonuri mai vechi, pe care Riadul le dezminte în continuare.

Riadul a condamnat decizia preşedintelui american, pe 6 decembrie, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, însă oficiali arabi declarau la vremea respectivă pentru Reuters că Riadul pare că a acceptat o strategie americană mai amplă în vederea unui plan de pace palestiniano-israelian care se află în primele faze de dezvoltare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.