Societatea Cambridge Analytica, acuzată că a folosit în scopuri politice datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook, a jucat un ”rol crucial” în votul în favoarea Brexitului, afirmă avertizorul de integritate Christopher Wylie într-un interviu acordat mai multor ziare europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Britanicii ar fi aprobat Brexitul în 2016 fără Cambridge Analytica?

"Nu, ei au jucat un rol crucial, sunt sigur”, a declarat fostul director însărcinat cu cercetarea la Cambridge Analytica, potrivit ediţiei de marţi a ziarului francez Libération, care l-a intervievat duminică pe Wylie împreună cu alte ziare - Le Monde, Die Welt, El Pais şi La Repubblica.

În acest interviu, avertizorul afirmă că Aggregate IQ (AIQ) - o întreprindere canadiană cu legături cu Cambridge Analytica - a lucrat împreună cu aceasta din urmă cu scopul de a ajuta campania în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană (UE) - "Leave.EU" - să ocolească plafonul cheltuielilor.

”Fără AggregateIQ, tabăra «Leave» nu ar fi putut să câştige referendumul, care s-a jucat cu mai puţin de 2% din voturi”, apreciază Christopher Wylie.

Fostul angajat al Cambridge Analytica estimează, de asemenea, în acest interviu, că ”Facebook trebuie reparat, nu şters”, potrivit Le Monde. 

El respinge îndemnuri la părăsirea reţelei de socializare. ”A devenit imposibil să trăim fără aceste platforme, dar trebuie încadrate”, pledează el, potrivit Le Monde.

Wylie povesteşte totodată circumstanţele tulburătoare ale angajării sale în 2013 de către SCL, firma-mamă a Cambridge Analytica, la înfiinţarea căreia a contrinbuit.

El spune că a descoprit ulterior că predecesorul său ”a murit în condiţii neexplicate în camera sa de hotel, la Nairobi, în timp ce muncea pentru Uhuru Kenyatta", actualul preşedinte al Keniei, potrivit Le Monde.

Wylie reafirmă implicarea în cadrul companiei britanice a sulfurosului Steve Bannon, un fost consilier apropiat al lui Donald Trump şi fostul director al Breitbart, site-ul-far al ultra-dreptei americane, afirmând că venea la Londra ”cel puţin o dată pe lună” şi că venirea acestuia a contribuit la a-l determina să părăsească postul, potrivit Libération.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.