Cântăreaţa şi activista vietnameză Do Nguyen Mai Khoi, care militează pentru libertatea de exprimare, a fost reţinută marţi la Hanoi, după ce s-a întors în ţara sa în urma unui turneu întreprins în Europa, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Considerată versiunea vietnameză a Pussy Riot sau Lady Gaga, datorită activismului şi stilului provocator, Mai Khoi se numără printre zecile de disidenţi aflaţi pe lista neagră a autorităţilor din Vietnam, pentru opiniile sale împotriva sistemului.

„Când Mai Khoi a aterizat pe aeroportul Noi Bai, la ora 09.15, mi-a scris: «Iubitule, tocmai am aterizat»”, a anunţat soţul ei, australianul Benjamin Swanton, pe pagina de Facebook a cântăreţei, care este urmărită de 46.000 de utilizatori. „La ora 09.36, mi-a trimis un alt mesaj: «Reţinută»”.

Swanton a declarat pentru Reuters că, de la acel moment, nu a putut lua legătura cu soţia lui în vârstă de 34 de ani. A apelat în mai multe rânduri numărul ei de telefon, dar şi pe cel al autorităţilor aeroportului. 

„Acum sunt foarte îngrijorat pentru soţia mea, în ce condiţii este reţinută şi până când. Mai Khoi este un artist independent, unul care creează şi luptă pentru a spijini libertatea de creaţie şi de gândire a artiştilor din Vietnam”, a mai scris Swanton pe Facebook.

Cel puţin 129 de oameni se află, în prezent, reţinuţi în Vietnam din cauza criticilor aduse guvernului, potrivit unui raport al Human Rights Watch.  

Lui Mai Khoi, care a protestat anul trecut lângă coloana prezidenţială a lui Donald Trump, în timpul vizitei preşedintelui american în Vietnam, cu o pancartă pe care scria „Piss on you Trump”, nu îi fusese impusă o interdicţie privind călătoriile în afara ţării.

În 2016, ea a fost unul dintre puţinii activişti care au încercat - fără să reuşească - să obţină un loc în Adunarea Naţională dominată de Partidul Comunist. Cu un an înainte, ea l-a întâlnit pe Barack Obama, aflat în vizită în Vietnam.

Titlul celui mai recent album al ei, „Bat Dong”, pe care l-a promovat în Europa, se traduce ca „Dezacord”. Prin cântecul ei „Please, sir” îi cere liderului Partidului Comunist să permită cetăţenilor ţării să cânte, scrie şi călătorească liber.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.