Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader s-a întâlnit, luni, cu ministrul Justiţiei din Serbia, Nela Kuburović, cu care a discutat despre cooperarea celor două ministere şi sprijinirea Serbiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Kuburović a menţionat că şi în Serbia au loc modificări legislative în domeniul justiţiei, dar a precizat că acestea nu vor fi adoptate fără avizul pozitiv al Comisiei de la Veneţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sediul Ministerului Justiţiei din Serbia a avut loc, luni, întrevederea ministrului justiţiei, Tudorel Toader, cu Nela Kubovic, ministrul justiţiei din Serbia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, în cadrul întrevederii s-au purtat discuţii privitoare la intensificarea cooperării dintre cele două ministere de justiţie şi continuarea parcursului european al Serbiei.

Ministrul Justiţiei din România a precizat faptul că România sprijină cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justiţiei, în special în cadrul capitolelor de negociere 23 şi 24.

”Ministrul Nela Kuburović a precizat că în Serbia o temă de actualitate este reprezentată de interesul în procesul de redactare a amendamentelor constituţionale în domeniul justiţiei, acesta aflându-se în derulare. De asemenea, doamna Nela KUBUROVIĆ a adăugat că se lucrează şi la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constituţia Serbiei cu propunerile şi sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, după armonizare, proiectul va fi înaintat Comisiei de la Veneţia pentru avizare. Ministrul justiţiei din Serbia a menţionat că Ministerul Justiţiei nu va intra în procedura de adoptare, fără avizul pozitiv al acestei instituţii”, se arată în comunicat.

Totodată, Tudorel Toader s-a întâlnit cu Vesna Ilić Prelić, preşedintele Curţii Constituţionale a Serbiei.

”În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte privitoare la modificările de rang constituţional în perspectiva aderării Serbiei la Uniunea Europeană (UE), precum şi colaborarea în domeniul juridic având în vedere negocierile privind aderarea la UE, context în care, ministrul justiţiei, Tudorel Toader,  a menţionat faptul că ţara noastră îşi oferă sprijinul în acest parcurs, având în vedere experienţa de peste 10 ani a României ca stat membru al Uniunii Europene”, se mai arată în document.

De asemenea, alte subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat domeniul justiţiei, reprezentând serviciul de interes public de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi de asigurare a încrederii cetăţenilor în actul de justiţie, interpretarea în aplicarea legii şi interpretarea în procesul de asigurare a conformităţii cu Constituţia, precum şi perspectiva României de asigurare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul justiţiei dintre cele două ţări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.