Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine ideea stabilirii unei zile naţionale a gastronomiei, conform iniţiativei deputatului PSD Mihai Mohaci, ministrul declarând, vineri, în judeţul Arad, că o astfel de zi "ar ajuta agricultura şi ar fi benefică promovării produselor româneşti".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent în oraşul arădean Chişineu-Criş pentru a se întâlni cu fermieri din zonă şi pentru a inaugura un nou centrul local APIA, a declarat că susţine ideea stabilirii unei zile naţionale a gastronomiei.

”Sigur ar ajuta agricultura şi promovarea produselor româneşti. Trebuie să ne promovăm pe noi, pe românii noştri, ţara noastră”, a spus ministrul.

Daea nu şi-a exprimat opinia cu privire la ziua propusă de deputat, respectiv 11 septembrie.

Deputatul PSD Mihai Mohaci a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a depus un proiect de lege care prevede ca ziua de 11 septembrie să fie declarată Ziua naţională a gastronomiei şi vinului românesc. Deputatul a precizat că a ales ziua ţinând cont de faptul că în 11 septembrie este celebrat Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie.

"O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca naţiune şi, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească şi bizantină. Şi arealul viticol este demn de a fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiţia vinificaţiei pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista. Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori  şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special, şi a României, în general”, arăta deputatul PSD.

Parlamentarul a spus că ziua ar urma să fie sărbătorită prin expoziţii şi târguri gastronomice.

Mihai Mohaci a mai spus că ideea i-a venit la Congresul Naţional de Gastronomie şi Vin 2017, iar proiectul său a fost depus la Senat şi urmează să intre în circuitul legislativ. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.