Zeci de mii de persoane au mărşăluit sâmbătă în Spania, cerând să li se recalculeze pensiile şi apărând sistemul actual, ameninţat cu privatizarea de către dreapta aflată la putere, potrivit sindicatelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mariano "Rajoy, hoţule, îmi furi pensia!”, ”Dreapta manipulează şi fură cu pensii de rahat”, au denunţat la Barcelona şi Madrid pensionari care au înfruntat ploaia şi ninsoarea pe străzi.

”Puterea de cumpărare a claselor celor mai modeste scade”, a declarat pentru AFP Emilio Zamora, pensionar de doi ani, purtând un afiş cu mesajul ”fără pâine, fără pace”.

”Merge din rău în mai rău”, s-a plâns Mari Carmen Calvo, o coafeză în vârstă de 70 de ani, venită să manifesteze împreunăcu soţul ei.

Aceasta este cea de a patra mare manifestaţie, din septembrie, care cere ca pensiile să fie indexate cu restul de la 0,25% acordat în 2016 şi 2017 până la nivelul ratei inflaţiei, de 1,2% la sfârşitul lui 2017.

Este vorba despre o miză importantă pentru Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy, care se sprijină în mod tradiţional pe un electorat în vârstă.

Aceste indexări slabe, consideră Sindicatul Comisiilor Muncitoreşti (CCOO) într-un comunicat, au ca ”scop să favorizeze pensiile private în detrimentul celor publice, în vederea unei liberalizări”.

Guvernul afirmă însă că este constrâns de obiective de stabilitate bugetară impuse de UE şi este nevoit să înfrunte o creştere sistematică a cheltuielilor legate de îmbătrânirea populaţiei.

Mariano Rajoy s-a angajat să facă eforturi în vederea celor mai mici pensii, însă el a subordonat miercuri o creştere de o adoptare a bugetului pe 2018 de către opoziţie, încercând astfel să ocolească o situaţie dificilă.

Cu ocazia dezbaterii bugetului, ”vom putea să vorbim despre eventuale îmbunătăţiri ale bunăstării spaniolilor, inclusiv în materie de pensii”, a declarat Rajoy, care a apreciat că este necesar ca sistemul să se bazeze în continuare pe ”crearea de locuri de muncă”, permiţând astfel, prin cotizaţii, continuarea finanţării pensiilor.

Opoziţia acuză Guvernul că a golit fondurile de rezervă destinate plăţii acestora şi că-i pedepseşte pe cei mai săraci.

Evoluţia demografică a antrenat o creştere a ponderii pensiilor în bugetul de stat, de la 21,6% la 29%, în zece ani.

Fenomenul îmbătrânirii populaţiei vizează întreaga Europă, potrivit Eurostat. Persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor reprezenta peste 28,7% din populaţia UE (28) în 2080, faţă de 18,9% în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.