Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a afişat puterea, sâmbătă, fiind reales în unanimitate de către Parlament într-un nou mandat de cinci ani, numindu-l alături de el pe un aliat apropiat în postul de vicepreşedinte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu pumnul ridicat, Xi Jinping, în vârstă de 64 de ani, a jurat să respecte Constituţia într-o ceremonie organizată în cadrul grandios al Palatului Poporului la Beijing.

”Jur (...) să muncesc pentru edificarea unei mari ţări socialiste şi moderne”, a declarat el în faţa deputaţilor, cu mâna stângă pe Constituţie, a cărei modificare a impus-o în urmă cu mai puţin de o săptămână, pentru a putea să deţină un număr nelimitat de mandate.

Niciunul dintre cei 2.970 de deputaţi nu a îndrăznit să voteze împotriva preşedintelui în exerciţiu şi nici măcar să se abţină. Xi Jinping, care a fost singurul candidat, a fost ales în 2013 cu 99,86% din voturile exprimate, după ce un deputat a votat împotrivă, iar alţi trei s-au abţinut.

Un nou vicepreşedinte, Wang Qishan, în vârstă de 69 de ani, a fost ales cu puţin înainte de Xi, cu un vot împotrivă, o cvasiunanimitate care nu era aşteptată, în contextul în care Wang şi-a făcut câşiva inamici în cadrul regimului comunist pe când se afla la conducerea serviciilor de luptă împotriva corupţiei.

Primul mandat al lui Xi Jinping a fost marcat de o luptă dură împotriva mitei, care a sancţionat cel puţin 1,5 milioane de cadre din Partidul Comunist Cinez (PCC). Xi este suspectat că s-a servit de această campanie pentru a-şi elimina opozanţii interni şi a-şi impune autoritatea.

După ce şi-a plasat oamenii în posturi-cheie, el concentrează puterea cum n-a mai făcut-o alt lider de cel puţin un sfert de secol, în defavoarea premierului Li Keqiang, care urmează să fie reales duminică.

UN ”ÎNSĂRCINAT CU TRUMP”?

În afară de funcţia larg onorifică de vicepreşedinte, Wang Qishan, un bun anglofon, ar putea să fie însărcinat cu dificilele relaţii cu America lui Donald Trump.

Un ”excelent” economist, Wang va forma ”o echipă de vis”, din care va face parte o stea în ascensiune în PCC, Wang Yang, în vederea gestionării ”furtunii uriaşe care se pregăteşte în jurul drepturilor vamale” pe care ameninţă să le impună preşedintele american, notează sinologul Kerry Brown, de la King's College din Londra.

Desemnarea lui Wang Qishan, foarte apropiat preşedintelui, arată că Xi, în pofida atotputerniciei sale, nu are aliaţi aliaţi loiali şi competenţi, subliniază, la Beijing, politologul Hua Po.

”Eu cred că prioritatea acestui al doilea mandat va fi consolidarea şi mai mult a puterii sale”, preconizează el. Aşa cum a făcut în primul mandat, el ar putea de asemenea să sporească acapararea partidului asupra societăţii, ”restrângând de exemplu libertatea de exprimare”, afirmă analistul.

Reprimarea disidenţilor a crescut în ultimii ani, iar puterea şi-a consolidat controlul asupra presei şi Internetului, printr-o legislaţie care reprimă orice critică a regimului comunist.

Cel mai puternic om de la Beijing ar urma să răspundă unui număr dintre nemulţumirile imediate, ”dacă vrea să cucerească în întregime inimi”, apreciază Hua, referindu-se la inegalităţi sociale, creşterea vertiginoasă a preţurilor în domeniul imobiliar, a cheltuielilor medicale şi de şcolarizare, la demolări forţate.

Cu ajutorul propagandei şi unei omniprezenţe în presă, Xi Jinping a devenit heraldul unei ”noi ere”, care le zugrăveşte compatrioţilor săi tabloul unei Chine moderne şi respectate la orizontul lui 2050.

”Campania împotriva corupţiei este populară, curăţenia în partid este populară, iar programul său de modernizare este atrăgător, dacă va conduce la o administraţie mai puţin coruptă, mai fiabilă şi în serviciul cetăţenilor”, notează sinologul Jean-Pierre Cabestan de la Universitatea baptistă din Hong Kong.

”Oamenii sunt mândri de şeful lor, ei consideră că el reprezintă bine China în străinătate”, apreciază el - chiar dacă ”imaginea ţării s-a degradat” odată cu reforma constitţională care îi deschide lui Xi Jinping perspectiva unei preşedinţii pe viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.