Scriitorul Norman Manea va reprezenta România, joi, la două evenimente din cadrul Târgului de carte de la Leipzig - Leipziger Buchmesse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între orele 15.00 şi 16.00, la Forum OstSüdOst, va avea loc evenimentul „30 de ani de exil – Norman Manea în dialog cu Michael Krüger”, la care interpret va fi Georg Aescht.

Apoi, în intervalul orar 16.00 – 17.00, la standul României, va avea loc dezbaterea „Patrie, străinătate – patria străină”, despre migraţie de la est la vest şi sentimentul lipsei de patrie la emigrantul de ieri şi de azi. La acest eveniment vor participa Norman Manea, Matei Vişniec şi Gabriela Adameşteanu. Moderator va fi Jan Koneffke, iar interpret, Sorin Georgescu.

România este ţară invitată de onoare la Leipziger Buchmesse - Târgul de carte de la Leipzig, în perioada 15-18 martie.

Cu o tradiţie de peste patru secole, Leipziger Buchmesse reprezintă unul din cele mai vechi şi mai mari târguri de profil din lume şi unul din cele două târguri majore de carte din Germania, alături de cel de la Frankfurt. Este o platformă unanim recunoscută, de promovare a noilor apariţii şi de întâlnire între editori, autori, ilustratori de carte şi publicul larg.

Anual, statutul de invitat de onoare revine câte unei ţări şi unei culturi, care ajung astfel în atenţia publicului german şi internaţional. În acest an, România primeşte pentru a doua oară statutul de ţară invitată de onoare, prima dată fiind în anul 1998.

Norman Manea (19 iulie 1936, Bucovina) este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti romani, profesor de literatură europeană şi ”writer in residence” la Bard College din statul american New York. Înainte de a pleca din România, în 1986, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, premiu care a fost anulat ulterior de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste.

Volumele publicate în Statele Unite au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale citate în The New York Times. Norman Manea a primit în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur (”Nobelul american”).

În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei ”Literary Lion”. În 2002, i s-a decernat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru ”Opera omnia”, iar în 2006 Premiul Medicis Etranger pentru ”Întoarcerea huliganului”. Tot în 2006, a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin.

În 2010, guvernul francez i-a acordat titlul şi medalia de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

În 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs şi a fost invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.
Norman Manea a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii şi a valorilor româneşti, pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.