Deputatul USR Iulian Bulai a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, depunerea moţiunii simple împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu. Bulai a enumerat motivele pentru care a fost iniţiată moţiunea, printre care refuzul acestuia de patru ori de a veni în faţa Comisiei de cultură, refuzul de coordonare cu comisia pentru Centenar şi anularea a peste 2.000 de proiecte legate de Centenarul Marii Uniri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Astăzi am anunţat în plen moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu. Iată de ce: lipsa totală de comunicare cu Parlamentul, refuzând 4 invitaţii la discuţie în Comisia de Cultură; refuzul de coordonare cu Comisia de Centenar, refuzând dialogul cu membrii comisiei speciale; anularea a peste 2.000 de proiecte dedicate Centenarului, după ce fuseseră deja aprobate de Guvern; prezentarea strategiei pe Centenar abia la sfârşitul primului trimestru din anul centenar; nesemnarea contractului pentru executarea monumentului Marii Uniri la Alba Iulia (sunt deja bani alocaţi de la buget)”, a scris Iulian Bulai pe contul său de Facebook.

De asemenea, el invocă mai multe argumente pentru retragerea încrederii şi sprijinului prin moţiunea simplă, altele în afară de cele legate de Centenar: „blocarea dosarului Roşia Montana la UNESCO; întârzierea desemnării unui Comisar din partea MCIN în speţa Timişoara - Capitală Culturală Europeană, după modelul folosit la Sibiu acum 11 ani; sporirea birocraţiei şi instituţiilor inutile prin crearea «Senatului Culturii», mişcare prin care se externalizează mandatul Ministerului către Academia Română, al cărui rol direct nu este cel de a înlocui funcţia de implementare a politicilor publice pe cultură care ii revin MNIC”.

Preşedintele comisiei de cultură, Gigel Ştirbu (PNL), a cerut miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, ca PSD să îl demită pe ministrul Culturii, George Ivaşcu, afirmând că, în caz contrar, liberalii vor iniţia o moţiune simplă împotriva acestuia.

"Actualul domn ministru a luat decizia să anuleze hotărârea fostului ministru al Culturii de a valida cele 2.048 de proiecte depuse de autorităţile locale din România şi asociaţii neguvernamentale cu privire la Centenar şi a hotărât ca, în perioada următoare, prin pixul domniei sale, să decidă care sunt proiectele viabile”, a spus Ştirbu în plenul Camerei Deputaţilor.

Acesta a cerut PSD să îl demită pe ministrul Culturii, arătând că, în caz contrar, liberalii vor depune o moţiune simplă.

"Solicit reprezentanţilor PSD să ia în calcul retragerea sprijinului politic sau demiterea acestui domn. Dacă nu se întâmplă acest lucru, voi cere grupului politic PNL să depună o moţiune simplă la adresa acestui ministru", a continuat Ştirbu.

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a fost invitat de patru ori să participe la o audiere în Comisia de cultură din Cameră, iar marţi, când anunţase printr-un secretar de stat că va fi prezent, a absentat şi l-a trimis pe Gheorghe Popa să îi ţină locul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.