Ministrul Justiţiei Tudorel Toader le răspunde miercuri grefierilor care au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la statutul lor, după ce ministrul a anunţat că acesta este aproape gata. Toader prezintă, pe pagina sa de Facebook, datele întâlnirilor de anul trecut dintre reprezentanţi ai ministerului şi sindicatele, precum şi lista liderilor de sindicate care au participat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Toader spune că o primă întâlnire a avut loc în 26 aprilie 2017, între secretarul de stat Marieta Saft şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale „Projust”.

„Discuţiile au vizat uniformizarea salarizării personalului auxiliar de specialitate şi a personalului conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, gestionarea corectă şi eficientă a carierei profesionale a personalului de specialitate prin elaborarea unui nou Statut al profesiei, reglementarea unitară a reîncadrărilor salariale, analizarea şi, eventual, modificarea şi completarea tuturor regulamentelor elaborate de Ministerul Justiţiei ce privesc cariera şi atribuţiile personalului auxiliar de specialitate, normarea muncii şi regândirea statelor de funcţii”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

O a doua întâlnire a avut loc în 12 septembrie anul trecut, la Curtea de Apel Bucureşti, între ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Justiţis”, afiliată Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian. La întâlnire au participat angajaţi ai instanţelor de judecată, dintre care prim-grefieri, preşedinţi şi manageri economici ai Curţilor de Apel, grefieri arhivari şi registratori, iar discuţiile au fost axate pe efectele pe care le-au adus Legea-cadru nr. 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. U mai fost abordate şi ate teme, precum deficitul de persoanal, organizarea volumuli de muncă raportat la resursa uman din instanţele de judecată, plata orelor suplimentare, precum şi vârsta de pensionare pentru personalul auxiliar de specialitate şi conex.

De asemenea, Toader scrie că s-a întâlnit, în 27 septembrie, împreună cu secretarul de stat Marieta Safta, la sediul ministerului, cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „PROJUST”, organizaţie sindicală ce reprezintă mai mult de 50% din personalul de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea. La această întâlnire, notează ministrului, au fost discutate problemele referitoare la deficitul de personal, volumul mare de muncă, plata orelor suplimentare, precum şi vârsta de pensionare.

Ministrul Justiţiei prezintă şi lista reprezentanţilor sindicatelor care au confirmat participarea la întâlnirea din 14 noiembrie 2017, respectiv Nicoleta-Denisa Dîndăreanu, preşedintele Asociaţiei Grefierilor din România, Aurelian-Cătălin Trăistaru, vicepreşedintele Asociaţiei Grefierilor din România, Alexandru Barbu, Federaţia Sindicală Lex Just, George Nicolae, Federaţia Sindicală Lex Just, Eugenia Helvei, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor, Marianna Trogmaer, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor, Elsa Barbu, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor, Tămâiţa Bălănescu, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor, Doamna Ştefania Teleman, grefier Curtea de Apel Bucureşti, preşedinte Projust, Răducu Petcu, grefier Tribunalul Tulcea, preşedinte executiv Projust, Lucian Pereşi, grefier şef secţie Tribunalul Mehedinţi, preşedinte executiv Projust, Domnul Eugen Purcaru, grefier şef cabinet Direcţia Naţională Anticorupţie.

Grefierii l-au contrazis marţi pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care a susţinut că statutul grefierului este aproape gata, spunând că nu au fost consultaţi pe acest subiect şi reclamând că nici alte revendicări, precum calculul unitar al salariilor, nu le-au fost soluţionate. Ei mai afirmă că ministrul nu a avansat o dată certă pentru o întrevedere cu organizaţiile profesionale şi sindicale şi reiau ameninţările potrivit cărora vor organiza mişcări de protest, inclusiv întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.