Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că nu este în general în favoarea pensiilor speciale, dar există o anumită categorie care, după părerea sa, merită această pensie, şi anume cei din Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Există anumite categorii care, după părerea mea, au în mod justificat nevoie de o pensie specială, cum e zona Justiţiei. Nu sunt în favoarea pensiilor speciale în general. Cred că sistemul de contributivitate trebuie să fie cel care să prevaleze, în general. Orice propunere legislativă este însă însoţită de o justificare, de o notă de fundamentare. Nu am citit încă proiectul de lege, îl voi citi şi mă voi putea pronunţa atunci. De principiu, v-am spus care este poziţia mea acum”, a declarat Tăriceanu.

Deputatul PNL Corneliu Olaru, iniţiatorul proiectului de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, susţinut de parlamentari de la toate partidele, cu excepţia USR, a anunţat marţi că PNL îşi retrage semnăturile, afirmând că liberalii susţin oricum majorarea pensiilor mici. Deputatul a anunţat că el îşi retrage semnătura, dar totuşi va vota proiectul, deoarece nu îl lasă sufletul să fie împotriva aleşilor locali.

„Cred că s-a înţeles greşit şi vorbea cineva de pensii speicale. Eu n-am depus un proiect cu privire la pensiile speciale, era vorba de o indemnizaţie de mandat de limită de vârstă (...) Eu am zis că Liga aleşilor locali din România a susţinut mult şi, de fapt, pe bună dreptate, că ei au nişte pensii foarte mici (...) Eu să ştiţi că n-am ştiut decizia BEx al PNL, am depus-o (iniţiativa legislativă – n.r.) înainte de decizie. Noi, PNL, susţinem anumite pensii speciale la militari, la magistraţi, aşa cum îşi doreşte şi UE, însă, că am depus un proiect eu în calitate de fost primar, actualmente parlamentar, l-am depus la solicitarea primarilor din România. Dacă ştiam de BEx (...) cred că nu depuneam în forma în care l-am depus. Să nu se creadă că PNL nu este de acord cu majorarea pensiilor. Sunt atâtea inechităţi cu privire la pensionari şi cred că, atunci când vom iniţia un nou proiect de pensie, vom începe cu pensiile cele sub 1.000 (de lei -n.r.) şi ne vom duce şi la pensiile aleşilor locali”, a declarat deputatul PNL Corneliu Oral, iniţiatorul proiectului.

Acesta susţine că el a propus o majorare de 0,25%, dar, de fapt, este de 25%.

Potrivit proiectului care a fost depus la Camera Deputaţilor, “începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei stanard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la inceptarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat”.

De asemenea, „indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.-Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limită a 3 mandate complete şi se calculează că produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată, iar cuantumul se suportă din bugetele local ale unităţilor administrativ teritoriale şi se plăteşte de către acestea”.

Iniţiativa arată şi că aleşii locali care au fost condamnaţi definitv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, a unei infracţiuni de corupţie, nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.