Lungmetrajul "The Shape of Water”, regizat de Guillermo del Toro, a primit, duminică noapte, cele mai multe trofee la gala premiilor Oscar, care a avut loc la Los Angeles, filmul fiind recompensat de Academia Americană de Film cu patru premii. Actriţele Rita Moreno, Jane Fonda şi Zendaya au purtat unele dintre cele mai apreciate ţinute la cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Gala premiilor Oscar - Rita Moreno, Jane Fonda şi Zendaya, între cele mai apreciate ţinute
CITEȘTE ȘI Acordarea unui premiu Oscar lui Kobe Bryant, criticată de spectatori ai galei: Acuzaţiile de viol la adresa lui nu l-au afectat

Pelicula, cu Sally Hawkins în rol principal, a fost premiată la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cea mai bună scenografie” şi „cea mai bună coloană sonoră” (Alexandre Desplat).

Filmul „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”, cineastul Guillermo del Toro şi actorii Gary Oldman şi Frances McDormand au fost favoriţii caselor de pariuri Superbet, Fortuna, BetArena şi Winner la cele mai importante categorii ale galei Oscar - „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun actor în rol principal”, respectiv „cea mai bună actriţă în rol principal”.

„Dunkirk”, regizat de Christopher Nolan, a primit trei trofee la această gală, iar „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”, două, la fel şi „Blade Runner 2049”, de Denis Villeneuve, „Darkest Hour”, de Joe Wright, şi animaţia „Coco”.

Gala Oscarurilor a fost, anul acesta, marcată de campaniile „Time s Up” şi „#MeToo”, care sprijină femeile victime ale abuzurilor în diverse domenii de activitate. În plus, multe vedete au purtat insigne privind politica armelor de foc din Statele Unite.

Actriţele Ashley Judd, Annabella Sciorra şi Salma Hayek au vorbit despre diversitate, mişcarea #MeToo, femeile din industria cinematografică, iar discursul lor a fost completat de un montaj în care mai multe personalităţi de la Hollywood au susţinut punctul lor de vedere.

Invitaţii nu au adoptat un cod vestimentar anume, cum s-a întâmplat la gala Globurilor de Aur, iar nuanţele pastel au dominat pe covorul roşu.

Pe scena galei au fost cântate piesele nominalizate la categoria „cel mai bun cântec original”: Mary J. Blige - „Mighty River” (din „Mudbound”), Gael Garcia Bernal - „Remember Me” (din „Coco”), Sufjan Stevens - „Mystery of Love” (din „Call Me by Your Name”),  Andra Day şi Common - „Stand Up for Something” (din „Marshall”) şi Keala Settle -„This is Me” (din „The Greatest Showman”).

În plus, Eddie Vedder, solistul formaţiei Pearl Jam, a adus un tribut muzical cineaştilor care au murit anul trecut. El a interpretat piesa „Room at the Top”, semnată de Tom Petty, compozitor şi cântăreţ care a murit în 2017, la vârsta de 66 de ani.

Ceremonia a fost prezentată de vedeta de televiziune Jimmy Kimmel, pentru al doilea an consecutiv.

Împreună cu Guillermo del Toro, Margot Robbie, Mark Hamill şi Lin-Manuel Miranda, între alţii, el a mers la un cinematograf din apropierea Dolby Theatre, pentru a mulţumi personal publicului, oamenilor care merg în săli pentru a viziona filme, celor cărora le-a fost dedicate gala de anul acesta.

Între cei care au înmânat trofee la această ediţie a premiilor Oscar s-au numărat Viola Davis, Gal Gadot, Jane Fonda, Greta Gerwig, Laura Dern, Nicole Kidman, Zendaya, Mahershala Ali, Daniela Vega, Matthew McConaughey,  Christopher Walken, Emily Blunt, Jodie Foster şi Jennifer Lawrence.

Actorii Faye Dunaway şi Warren Beatty au revenit pe scena galei, după ce anul trecut plicul în care se afla numele câştigătorului la categoria „cel mai bun film” a fost încurcat cu un altul, pentru a prezenta câştigătorul la aceeaşi categorie.

Ediţie aniversară, recorduri şi premiere

Cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar a însemnat şi a 51-a nominalizare pentru compozitorul John Williams, care îşi menţine recordul atins în 2016 de cea mai nominalizată persoană pentru premiile acordate de Academie. De această dată, el a fost selectat la categoria „cea mai bună coloană sonoră” pentru „Star Wars: The Last Jedi”.

Artistul în vârstă de 85 de ani deţine cinci premii Oscar, obţinute pentru „Jaws”, „Fiddler on the Roof”, „E.T.”, „Schindler’s List” şi originalul „Star Wars”.

Christopher Plummer a fost cel mai vârstnic actor nominalizat la Oscar. Filmul „All the Money in the World”, în care l-a înlocuit pe Kevin Spacey, i-a adus cea de-a treia nominalizare.

Din rândul interpreţilor, Meryl Streep este cea care a primit, în cele nouă decenii de când sunt acordate trofeele, cele mai multe nominalizări. Odată cu „The Post” al lui Steven Spielberg, ea a dobândit cea de-a 21-a nominalizare.

Greta Gerwig a fost cea de-a cincea femeie nomianlizată vreodată la categoria „cel mai bun regizor” a premiilor Oscar. Actriţa a fost aleasă pentru al doilea ei lungmetraj, „Lady Bird”.

Jordan Peele a fost prima persoană în 90 de ani nominalizată la trei categorii ale premiilor - „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu”, „cel mai bun film” (ca producător). El a câştigat premiul pentru scenariu original.

La cea de-a 90-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film a fost, pentru prima dată, nominalizată o femeie la categoria „cea mai bună imagine” - Rachel Morrison, pentru „Mudbound” -, dar şi un lungmetraj în care personajul principal este interpretat de o persoană transgender - „Una mujer fantástica ” (Chile), la „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”, peliculă premiată.

Cântăreaţa Mary J. Blige a fost prima persoană nominalizată în acelaşi an la categoriile „cea mai bună actriţă în rol secundar” („Mudbound”) şi „cel mai bun cântec original” („Mighty River” din „Mudbound”), iar regizoarea franceză Agnès Varda, născută în 1928, cea mai vârstnică persoană nominalizată vreodată la Oscar. Documentarul „Faces places/ Visages Villages” i-a adus prima nominalizare la prestigioasele premii. În noiembrie 2017, ea a a fost recompensată cu Oscarul onorific, alături de actorul Donald Sutherland, directorul de imagine Owen Roizman şi regizorii Alejandro González Iñárritu şi Charles Burnett.

Lista completă a câştigătorilor celei de-a 90-a ediţii a premiilor Oscar:

CITEȘTE ȘI Gala premiilor Oscar 2018 - "The Shape of Water” a câştigat trofeul pentru cel mai bun film. Gary Oldman, cel mai bun actor în rol principal, iar Frances McDormand, cea mai bună actriţă în rol principal

Cel mai bun film: „The Shape of Water”, de Guillermo del Toro

Cel mai bun regizor: Guillermo del Toro, pentru „The Shape of Water”

Cel mai bun actor în rol principal: Gary Oldman, pentru „Darkest Hour”

Cea mai bună actriţă în rol principal: Frances McDormand, pentru „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”

Cel mai bun actor în rol secundar:  Sam Rockwell, pentru „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Allison Jenney, pentru „I, Tonya”

Cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza: „Una mujer fantástica”, de Sebastián Lelio

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Coco”, de Lee Unkrich şi Darla K. Anderson

Cea mai bună scenografie: „The Shape of Water”

Cel mai bun scenariu adaptat: „Call Me by Your Name”, de James Ivory

Cel mai bun scenariu original: „Get Out”, de Jordan Peele

Cea mai bună imagine: „Blade Runner 2049” (Roger Deakins)

Cel mai bun montaj: „Dunkirk”

Cea mai bună coloană sonoră: Alexandre Desplat, pentru „The Shape of Water”

Cel mai bun cântec: „Remember Me” (Kristen Anderson - Lopez şi Robert Lopez, pentru „Coco”)

Cel mai bun montaj de sunet: „Dunkirk”

Cel mai bun mixaj de sunet: „Dunkirk”

Cele mai bune efecte vizuale: „Blade Runner 2049”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „Darkest Hour”

Cele mai bune costume: „Phantom Thread” (Mark Bridges)

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Dear Basketball”, de Glen Keane şi Kobe Bryant

Cel mai bun scurtmetraj live-action: „The Silent Child”, de Chris Overton and Rachel Shenton

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Icarus”, de Bryan Fogel si Dan Cogan

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Heaven is a traffic jam on the 405”, de Frank Stiefel

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.