Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a transmis duminică faptul că partidul său a propus înfiinţarea unei Comisii de anchetă parlamentară privind verificarea activităţii Transgaz în relaţia cu operatorul maghiar de transport gaze, dar USR şi PNL s-au opus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„USR şi PNL au refuzat să se alăture demersului nostru legitim de a lămuri, într-o comisie parlamentară de anchetă, încrengăturile de interese din Afacerea Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban. Ancheta ar fi vizat operaţiunile lipsite de transparenţă legate de livrarea de către România a unei cantităţi de 4 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria din gazele exploatate în Marea Neagră. Am fost foarte surprinşi să vedem că USR şi PNL fac, pe această temă, un pas lateral”, a declarat Eugen Tomac.
 
Acesta susţine că există extrem de multe semne de întrebare cu privire la modul în care Transgaz ar fi organizat  o sesiune de rezervare a capacităţii de transport a gazelor pe ruta România-Ungaria, prin conducta BRUA, pentru perioada 2022-2037, înainte de începerea lucrărilor de realizare a interconectorului.
 
Tomac afirmă că lipsa de transparenţă face uşoară speculaţia potrivit căreia preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi promis premierului ungar Viktor Orban gaze în schimbul ajutorului acordat de UDMR actualului Guvern..
 
„Din cauza lipsei de transparenţă a acestui demers, este simplu să speculezi că Liviu Dragnea i-ar fi promis lui Viktor Orban gaze contra susţinerii acordate de UDMR pentru actuala guvernare. Nu ştiu de ce USR şi PNL nu vor să lămurim în Parlament cum a fost posibil să subscriem proiectului care face ca gazele exploatate în Marea Neagră să nu mai ajungă în Austria, ci să meargă doar până în Ungaria. În acelaşi timp, cine şi cum a decis să pre-rezervăm în secret gazele din Marea Neagră în beneficiul Ungariei?”, se întreabă Eugen Tomac.
 
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat în 10 februarie că Ungaria va semna în curând un acord pe 15 ani cu România pentru furnizarea a jumătate din cantitatea anuală de gaz necesară, ţara sa reducându-şi astfel considerabil dependenţa faţă de Rusia, transmite Reuters.
 
Anterior, Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, declara, la Bucureşti, după întrevederea cu Teodor Meleşcanu, şeful diplomaţiei române, că părţile au convenit ca până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar din 2022, să devină posibil transportul către Ungaria al unei cantităţi semnificative de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cubi, a acestui traseu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.