Emmanuel Macron a petrecut joi câteva ore în cadrul Armatei terestre, în Marne, o ocazie de a lua pulsul legii sale cu privire la programarea militară (LPM), în cadrul unui corp militar aflat sub tensiune după atentatele din 2015, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul acestei deplasări militare, în urma unei vizite la Armata aerului, la Istres, şi a Marinei pe Ile Longue în iulie, şeful statului a asistat, dintr-un elicopter de tip NH90 Caïman, iar apoi de la sol, la manevre de antrenament în condiţii reale în tabăra militară Suippes.

Alături de ministrul său al Armatelor Florence Parly, el a urmărit tancuri de tip Leclerc - desfăşurate în cadrul unor măsuri de asigurare din partea NATO a ţărilor baltice în faţa Rusiei - şi know-how-ul militarilor din cadrul Operaţiunii Barkhane în Sahel.

I s-au prezentat, după aceea, în tabăra Mourmelon, inovaţiile dezvoltate de către Armata terestră, şi anume echipamentul ”combatantului din 2020”, constând în uniforme ignifuge, sau vehicule blindate din programul Scorpion, care urmează să înlocuiască vehicule de tip VAB, depăşite.

”În următoarele luni şi ani, trebuie ca împreună să putem să reuşim în această bătălie a LPM”, le-a spus Emmanuel Macron militarilor. ”Obiectivul este simplu: să fim în mod necontestat prima armată europeană în termeni de motivaţie, capacitate şi tehnologie. Ne este la îndemână, le avem deja în numeroase componente”.

”O bătălie esenţială de purtat pe termen scurt este bătălia materialului şi echipamentului”, a continuat el. ”Eu doresc ca, foarte rapid, să puteţi vedea semne ale acestei LPM, ca ea să schimbe ziua soldaţilor şi să aducă materiale mai adaptate operaţiunilor voastre şi care să vă asigure mai bine securitatea”.

În privinţa Armatei terestre, LPM prevede o accelerare a programului Scorpion - prin livrarea a 50% dintre noile vehiculele prevăzute, de tip Griffon şi Jaguar, până în 2025. Aproximativ 530 de milioane de euro vor fi alocaţi, de asemenea, îmbunătăţirii traiului zilnic al familiilor militarilor în perioada 2019-2025.

”REZERVE”

Prezentarea la începutul lui februarie a LPM, care prevede alocarea a 295 de miliarde de euro Apărării în perioada 2019-2025, a permis în parte o ”reîncălzire” a relaţiilor între Palatul Elysée şi armate, ”răcite” de criza fără precedent din vară, care a condus la demisia şefului Statului Major interarme.

Această LPM, care urmează să fie examinată începând din martie în Adunarea Naţională şi adoptată prin vot în vară, a fost per ansamblu mai degrabă bine primită de Armata terestră, care a salutat o lege ”la înălţimea oamenilor”, care ţine cont de condiţiile militare, famiiile militarilor şi spinoasa problemă a materialului.

”Preşedintele m-a întrebat despre moralul trupelor. I-am spus că este mai degrabă bun, în creştere, cu rezerve”, a declarat pentru Reuters şeful Statului Major al Armatei terestre, generalul Jean-Pierre Bosser. ”Trebuie să se pună repede efecte concrete în balanţa acestei LPM, care este o adevărată creştere în putere”.

”Există o perioadă latentă între momentul în care a fost decisă şi momentul în care apar primele efecte. Această perioadă trebuie umplută şi avem mijloacele să o facem prin intermediul echipamentelor mici, care fac obiectul unor sentimente extrem de puternice în rândul soldaţilor”, a adăugat el.

Forţele terestre franceze, care numără 110.000 de oameni, au suferit şapte pierderi de la începutul anului - cinci în prăbuşirea unui elicopter în Var, la începutul lui februarie, şi două în Mali, din cauza unui dispozitiv exploziv, săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.