Vladimir Putin le-a promis ruşilor, cu două săptămâni şi jumătate înaintea alegerilor prezidenţiale, să îmbunătăţească nivelul de trai şi a lăudat apăsat noile capacităţi militare ale ţării, ilustrându-şi spusele cu imagini despre noile arme high-tech ale armatei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul anual în faţa membrilor Parlamentului, preşedintele rus şi-a prezentat priorităţile - mai ales economice şi sociale - ale viitorului mandat care ar urma să-l menţină la putere până în 2024.

Însă, după ce a promis măsuri de luptă împotriva cancerului, de îmbunătăţire a reţelei rutiere sau crearea de locuri în creşe, Putin a enumerat - timp de aproape o oră, jumătate din discursul său - ultimele arme ”invincibile” ale Rusiei, declaraţii ilustrate cu imagini de sinteză, infografii şi videoclipuri.

Prezentând de-a valma noi tipuri de rachete de croazieră cu o ”rază limitată”, minisubmarine cu propulsie nucleară şi chiar o armă cu laser ”ale cărei detalii este prea devreme să le evocăm”, preşedintele a denunţat atitudinea occidentalilor faţă de Rusia.

”Nimeni nu voia să ne vorbească, nimeni nu voia să ne asculte. Ascultaţi-ne, acum!”, a tunat el, provocând ovaţii în picioare ale parlamentarilor reuniţi într-o clădire istorică în apropiere de Kremlin.

El a subliniat progresele realizate în pofida sancţiunilor occidentale impuse din cauza crizei ucrainene, care vizează sectorul apărării. ”Ceea ce aţi încercat ca să stânjeniţi, împiedicaţi, blocaţi Rusia, nu a reuşit. Toate lucrările de consolidare a capacităţii defensive a Rusiei au fost înfăptuite şi sunt înfăptuite”.

Respingând acuzaţia că ar alimenta o cursă a înarmării, preşedintele a prezentat mai ales eforturile Rusiei drept un ”răspuns” la activitatea militară americană, a cărei nouă ”postură” nucleară a fost denunţată de Moscova drept ”belicoasă” şi ”antirusă”.

Cu toate acestea, Rusia ”nu ameninţă pe nimeni”, nu are ”niciun plan să folosească acest potenţial în mod ofensiv”, a anunţat Putin.

Acest discurs militarist are loc în contextul în care relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, pe fondul unor dezacorduri persistente privind Ucraina şi Siria şi a unor acuzaţii de amestec în procese electorale în străinătate.

”BUNĂ-STARE”

Vladimir Putin, care se află de 18 ani la conducerea Rusiei, candidează la al patrulea mandat de şase ani, în alegerile prezidenţiale de la 18 martie, în care urmează să obţină o victorie zdrobitoare, în absenţa principalului său opozant Aleksei Navalnîi.

În pofida promisiunilor pe care le-a făcut în campania de dinainte să se întoarcă la Kremlin, în 2012, după ce a deţinut timp de patru ani postul de premier, ultimul său mandat a fost marcat de o scădere a nivelului de trai şi o de creştere a a nivelului sărăciei, în urma unei explozii a preţurilor, provocată din 2014 în 2016 de prăbuşirea cursului petrolului şi de sancţiuni occidentale.

În afară de etalarea noilor capacităţi militare ale Rusiei, Vladimir Putin a promis să îmbunătăţească nivelul de trai al ruşilor şi să reducă cu jumătate nivelul sărăciei ”inacceptabile”, în următorii şase ani, durata mandatului pe care este sigur că-l va obţine pe 18 martie, în lipsa unei opoziţii reale.

El a subliniat că numărul persoanelor care se confruntă cu sărăcia în ţară a scăzut de la 42 de milioane în 2000 la aproximativ 20 de milioane în prezent.

Acest nivel a început, însă, să crească în ultimul mandat al lui Putin (2012-2018), marcat de o recesiune economică.

Putin a insistat mai ales asupra necesităţii îmbunătăţirii ”bună-stării” populaţiei şi investiţiilor în infrastructură şi sănătate, în vederea evitării faptului ca Rusia să intre în ”decalaj”, ceea ce constituie, în opinia sa, ”principalul inamic”.

”Următorii ani vor fi decisivi în viaţa ţării”, a subliniat preşedintele, punând accentul asupra importanţei progreselor tehnologice pentru ca Rusia, căreia i-a lăudat ”potenţialul colosal” în domeniu, să nu rămână pe marginea drumului ”revoluţiei tehnologice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.