Generalul nord-coreean Kim Yong-chol, un demnitar de rang înalt al regimului de la Phenian, şi-a încheiat marţi o vizită controversată în Sud, cu ocazia încheierii Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă, în cursul căreia s-a întâlnit cu oficiali sud-coreeni, a anunţat Ministerul sud-coreean al Unificării, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

JO de la Pyeongchang, care s-au încheiat duminică, au reprezentat o ocazie a unei apropieri între cei doi vecini.

Punctul culminant al ofensivei de şarm nord-coreene a fost venirea în Sud, la ceremonia de deschidere a JO, a lui Kim Yo-jong, sora mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong-un -- prima vizită a unui membru al dinastiei staliniste aflate la conducere la Phenian de la sfârşitul Războiului Coreei, în 1953.

Însă venirea generalului Kim Yong-chol a provocat furia opoziţiei conservatoare sud-coreen, pentru că el este suspectat că a ordonat, în 2010, să se torpileze corveta sud-coreeană Cheonan, la bordul căreia au murit 46 de persoane. Phenianul a respins mereu orice vină în această dramă.

Generalul Kim, însărcinat cu relaţiile intercoreene în cadrul partidului unic aflat la putere la Phenian, s-a întâlnit marţi dimineaţa cu şeful serviciilor de informaţii Suh Hoon şi cu ministrul Unificării Cho Myoung-gyon.

”Cele două Corei (...) au convenit să-şi continue eforturile comune în vederea îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale şi stabilirii păcii în peninsula coreeană”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Televiziunea a difuzat imagini cu generalul în timp ce pleca de la hotelul din Seul şi se îmbarca într-o limuzină care l-a condus la frontieră.

Seulul a încercat să se folosească de JO pentru a deschide un dialog între Phenian şi Washington, cu speranţa de a reduce tensiunile provocate de programele nuclear şi balistic nord-coreene.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a întâlnit cu generalul Kim Yong-chol duminică, şi a îndemnat Phenianul să deschidă cât mai curând posibil un dialog cu Statele Unite. Kim i-a răspuns că Nordul este ”întru totul pregătit” de discuţii.

Nici sora numărului unu nord-coreean şi nici generalul Kim nu au interacţionat cu emisarii americani la JO, între care vicepreşedintele american Mike Pence şi fiica preşedintelui Donald Trump Ivanka.

Casa Albă a repetat că Phenianul ar trebui, înaintea oricărui dialog, să ia măsuri concrete în vederea dezarmării nucleare.

Statele Unite tocmai au impus noi sancţiuni unilaterale Nordului, cele mai dure de până în prezent, potrivit lui Trump.

Moon a îndemnat Statele Unite să-şi ”coboare nivelul exigenţelor” şi să deschidă discuţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.