Coreea de Nord este ”dispusă” să participe la negocieri cu Statele Unite, a anunţat duminică delegaţia sa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, a anunţat preşedinţia sud-coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, delegaţia nord-coreeană ”a convenit că negocierile intercoreene şi relaţiile Nordului cu Statele Unite ar trebui să se îmbunătăţească, în acelaşi timp”, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Cu câteva ore mai înainte, Phenianul a afirmat că ultimele sancţiuni americane sunt un ”act de război”.

”Aşa cum am repetat în mai multe rânduri, noi considerăm orice restricţie care nu se impune un act de război”, a subliniat Ministerul nord-coreean de Externe într-un comunicat publicat de KCNA.

Preşedinţia sud-coreeană a făcut anunţul de duminică după ce generalul Kim Yong-chol, şeful delegaţiei de opt reprezentanţi nord-coreeni, s-a întâlnit cu Moon Jae-in, înaintea ceremoniei de închidere a JO.

Fiica preşedintelui Donald Trump, Ivanka, ia parte la ceremonie.

Oficiali americani au exclus orice întâlnire cu delegaţia Nordului.

Washingtonul a anunţat că nord-coreeni s-au retras de la o întâlnire cu vicepreşedintele Mike Pence la ceremonia de deschidere a JO.

Apropierea între cele două Corei este considerată, însă, o încercare a Phenianului de a dezbina Seulul şi Washingtonul.

Trump a anunţat vineri impunerea unor noi sancţiuni Coreei de Nord.

Phenianul a lăudat în comunicatul de duminică de dinaintea anunţului Seulului, modul în care cele două Corei au colaborat în timpul JO, însă a subliniat că Statele Unite ”au adus ameninţarea războiului în peninsula coreeană prin sancţiuni la scară largă” chiar la sfârşitul JO, scrie BBC.

Peninsula Coreea a fost împărţită în urma războiului din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce înseamnăcă cele două ţări surori se află, teoretic, în continuare în război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.