O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt, condusă de un general cunoscut drept un susţinător al liniei dure a Phenianului, a sosit în Coreea de Sud pentru a asista la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang, a anunţat duminică Seulul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei opt membri ai aceste delegaţii conduse de generalul Kim Yong-chol a traversat Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula între cele două ţări surori şi inamice..

Delegaţia a traversat DMZ pe la postul de frontieră Dorasan, la nord de Seul, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării de la Seul.

Kim Yong-chol este acuzat de torpilarea unei nave militare sud-coreene de război în 2010 şi de moartea celor 46 de marinari de la bordul corvetei. Phenianul neagă orice implicare.

Familii ale victimelor şi parlamentari sud-coreeni conservatori au protestat, încercând să-i blocheze accesul la frontieră, scrie BBC.

Această diplomaţie sportivă are loc în contextul unei îmbunătăţiri a relaţiilor între cele două Corei.

Nord-coreenii şi sud-coreenii au defilat sub un singur steag la ceremonia de deschidere a JO şi au introdus în competiţie o echipă feminină comună de hochei pe geaţă.

Însă eperţi avertizează că aceste evoluţii nu pun capăt tensiunilor în regiune, în urma testului nuclear şi testelor balistice efectuate de Nord anul trecut.

Delegaţia americană la Jocurile Olimpice de Iarnă - din care face parte fiica şi consiliera preşedintelui american Ivanka Trump - a exclus o întâlnire cu oficiali nord-coreeni în marja ceremoniei de închidere.

Washingtonul a anunţat vineri că impune un nou set de sancţiuni Nordului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.