Tabloul maestrului olandez Johannes Vermeer "Fata cu cercel de perlă", una dintre picturile cele mai cunoscute din lume, va fi obiectul unui examen sţiinţific timp de două săptămâni sub ochii vizitatorilor din galeria regală de pictură Mauritshuis din Haga, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capodopera pictată către 1665 a făcut obiectul cercetărilor ultima dată în 1994 la Haga.

"Chiar dacă o nouă restaurare nu este încă necesară, au fost făcute importante progrese în ultimii 25 de ani în ceea ce priveşte analiza tehnică noninvazivă", a explicat Muzeul într-un comunicat. 

Cercetătorii au fost mult timp fascinaţi de tabloul reprezentând o tânără femeie cu privire enigmatică, cu o eşarfă albastră cu galben şi o perlă atârnată de ureche. 

"Numeroase întrebări rămân fără răspuns legate de modul în care Vermeer a pictat această operă de artă şi despre materialele pe care le-a folosit", a subliniat Mauritshuis.

Astfel, experţii vor face apel la tehnologii din cele mai recente, precum razele X fluorescente şi microscopia digitală, începând de luni, în cadrul unui proiect care se va întinde pe două săptămâni şi care se intitulează "The Girl in the Spotlight" ("Fată în lumina reflectoarelor").

Pictura maestrului olandez va fi examinată minuţos pentru a descoperi "pânza, pigmenţii şi uleiul" pe care le-a folosit artistul. Instalată în interiorul unei structuri închise în sticlă pe care vizitatorii o vor putea observa, experţii internaţionali vor examina capodopera. 

"Timp de două săptămâni, muzeul îi va găzdui unul dintre centrele de cercetare cele mai perfecţioniste din lume", a remarcat Abbie Vandivere, responsabilul cu cercetarea în cadrul Mauritshuis.

După această operaţiune, pânza va fi "una dintre operele de artă cel mai bine documentată din lume", potrivit instituţiei muzeale. 

Foarte apreciată, această pânză de 45 centimetri pe 40 de centimetri, care a inspirat un roman şi un film în care a jucat actriţa americană Scarlett Johansson, nu pare a fi portretul unei persoane reale, ci mai degrabă reprezentarea unui personaj imaginar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.