Două importante grupări rebele islamiste prezente într-o regiune din nordul Siriei şi-au anunţat fuziunea, cu scopul de a-şi consolida poziţia în faţa grupării jihadiste care deţine controlul acestei regiuni, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi Ahrar al-Sham şi (Brigăzile) Nuredin al-Zinki, ne anunţăm fuziunea sub numele de Frontul Sirian al Eliberării”, au anunţat duminică cele două grupări prezente la frontiera provinciilor siriene Alep şi Idleb.

Provincia Idleb, care este singura din ţară care nu este, aproape în întregime, sub controlul regimului sirian, se află sub controlul jihadiştilor din Hayat Tahrir al-Sham, o coaliţie dominată de fosta aripă siriană a Al Qaida.

Această fuziune este legată de ascensiunea Hayat Tahrir al-Sham în nordul Siriei, potrivit lui Sam Heller, un analist la International Crisis Group.

”Este vorba despre constituirea unei contraponderi la Hayat Tahrir al-Sham, care pare să se pregătească de o nouă confruntare cu Zinki”, apreciază el.

”Zinki şi Ahrar sunt principalele două facţiunirebele nejihadiste din nordul (Siriei), iar Zinki s-a dovedit întotdeauna un obstacol în faţa tentativelor Hayat Tahrir al-Sham de a-şi consolida controlul” în acest sector.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.