Televiziunea România TV a fost sancţionată cu două somaţii publice de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru o ştire pe care Radu Herjeu a numit-o „falsă”, în care s-a făcut referire la Dan Şova şi Gigel Ştirbu, precum şi pentru publicitate mascată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul de televiziune România TV a difuzat pe 5 februarie, cadrul ediţiilor informative Ştirile România TV de la orele 13.00 şi 14.00, ştirea însoţită de titlurile: „Doi miniştri, chef în instituţia statului” şi „Miniştrii dansează, primarul cântă la acordeon”.

Potrivit raportului de monitorizare întocmit de CNA, în cadrul ediţiei Ştirile România TV, ora 13.00, moderată de Violeta Romanescu, a fost prezentat un material filmat în interiorul unui birou, însoţit de menţiunea titrată pe ecran cu litere de dimensiuni mari: facebook.com/martori protejati. Materialul înregistrat a conţinut imagini cu un bărbat care se afla la un birou, cântând la acordeon şi cu vocea. Pe peretele din spatele bărbatului, se observau steagul şi stema României.

De asemenea, în incinta biroului se mai aflau patru bărbaţi, aşezaţi pe scaune, în jurul unei mese pe care erau mai multe ceşti de cafea, iar alt bărbat stătea în picioare. Chipurile a două dintre persoanele de pe scaune au fost surprinse în plan apropiat, putându-se identifica Dan Şova şi Gigel Ştirbu.

În materialul prezentat, persoanele din imagini vorbesc şi râd. Spre finalul înregistrării una dintre persoane (nu se poate identifica) a bătut din palme şi a pocnit din degete, pe ritmul melodiei. Într-una din secvenţele prezentate, s-a observat că Gigel Ştirbu fuma o ţigară şi a băut dintr-o ceaşcă de cafea.

Aceste imagini au fost prezentate repetat, pe toată durata discuţiilor din studio generate de această temă.

Moderatoarea a făcut introducerea ştirii: „Doi miniştri, petrecere într-o primărie din Olt. Dan Şova, Gigel Ştirbu şi un primar de comună au făcut chef în primărie. Primarul cântă la acordeon, iar ceilalţi beau cafele şi aplaudă. Vedem chiar acum imaginile şi comentăm”.

Radu Herjeu a spus că televiziunea a prezentat în acest caz o ştire falsă.

„Eu am văzut faptul că s-a prezentat o ştire falsă despre alcool şi ţigări când acolo nu era vorba despre aşa ceva, şi despre chef, când nu era niciun chef”, a spus Radu Herjeu.

Somaţia a fost dată în baza articolului 64, 1, litera b, potrivit căruia în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să se asigure că informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment este corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

România TV a mai fost somată de CNA pentru nerespectarea prevederilor articolului 29, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului 504/2002 la difuzarea ştirii „Produse tradiţionale, gustoase şi sănătoase” (emisiunea „Ştirile România TV” din 28 octombrie 2017).

Potrivit acestui articol, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.