Preşedintele Comisie de control a SRI din Parlament, Claudiu Manda, a declarat marţi că va sesiza Secretariatul General al Camerei Deputaţilor pentru a încadra etajul în care se ţin şedinţele Comisiei în zona de securitate clasa I. Acesta spune că legislaţia prevede aceste măsuri, pentru a se asigura că persoanele care intră şi ies din sală respectă anumite norme, iar informaţiile discutate rămân secrete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am decis să sesizăm Secretariatul General al Camerei Deputaţilor pentru ca pentru incintele în care Comisia (de control al activităţii SRI – n.r.) îşi desfăşoară activitatea – biroruri, sala de plen – să fie parcurşi paşii necesari pentru a fi declarate şi a corespunde exigenţelor zonei de securitate clasa I. Nu putem să discutăm specte care înseamnă secret de stat, secret de serviciu sau secret de stat de importanţă deosebită în nişte săli în care ar putea exista pericolul scurgerii de informaţii”, a anunţat Claudiu Manda.

Manda susţine că la etajul în care Comisia SRI îşi desfăşoară activitatea este nevoie de o "zonă securizată”. El a mai spus că legislaţia prevede aceste măsuri, pentru a se asigura că persoanele care intră şi ies din sală respectă anumite norme, iar informaţiile discutate rămân secrete

"Dacă există o zonă securizată la PM (etajul din Parlament unde este sala Comisie SRI - n.r.) e foarte bine. Există exigenţele legislaţiei în care persoanele care intră trebuie să respecte anumite norme, există protecţia, ca aceste informaţii să nu fie preluate din afara acestei camere. Dacă sunt respectate e foarte bine, dacă nu, Camera Deputaţilor ar trebui să parcurgă paşii necesari ca toate aceste exigenţe legislative să fie respectate”, a continuat el. 

De asemenea, senatorul a afirmat că Oficiul Registrului Român Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) dau certificările pentru procedurile care trebuie urmate în astfel de cazuri.

"Sunt nişte dotări minime necesare care trebuie să fie. E clar că SG trebuie să urmărească dacă există, iar ORNISS şi SRI auditează şi dau astfel de certificat şi stabilesc procedurile şi paşii de urmat când se intră în sală, când se iese din sală”, spune el.

Întrebat dacă decizia de securizare a sălii unde se desfăsoară şedinţele Comisie SRI vine în urma unor informaţii potrivit cărora nu s-au respectat procedurile, Manda a spus că “nu există” astfel de informaţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.