Comisia de învăţământ din Senat a avut marţi primele discuţii pe tema proiectului de lege a manualului şcolar, urmând ca până săptămâna viitoare să ia o decizie privind avizul. La discuţii, care au durat mai bine de două ore, au fost prezenţi reprezentanţi ai editurilor, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de proiect, spunând că acesta ar trebui rediscutat şi îmbunătăţit fiindcă împiedică desfăşurarea normală a concurenţei şi afectează cea mai mare parte din piaţa cărţilor. Ei au spus că, deşi au fost, într-adevăr, întârzieri în distribuirea manualelor, vina nu le aparţine lor, ci faptului că programa şcolară a fost scrisă cu întârziere, iar de câţiva ani s-a impus scoaterea variante digitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Proiectul este neavenit, nu este adresat unei societăţi moderne. Prin această decizie unilaterală se stopează concurenţa şi calitatea, progresul. După 25 de ani de manuale, când manualele s-au livrat în timp util, nu înţeleg de ce s-a ajuns la decizia aceasta, pentru o singură editură”, a declarat în cadrul comisiei Cristian Greşeanu, preşedintele Uniunii Editurilor din România.

El spune că întârzierile din ultima vreme privind ditribuirea manualelor au fost cauzate de întârzierea cu care a fost scrisă programa şcolară, dar şi din cauză că s-a impus editurilor scoaterea variantei digitale pentru fiecare manual.

„Consumă multe resurse şi ne dublează timpul de producere. (...) Am făcut varianta digitală la preţul de 1 leu, am jucat după regulile ministerului. Noi nu am fi meritat să fim alungaţi din acest mediu, ci felicitaţi. Da, au fost întârzieri, dar astea sunt motivele. Cu ce am greşit ca să fim pedepsiţi cu scoaterea de pe piaţă?”, a mai spus Greşeanu.

Directorul general al Grupului Editorial Art, Dan Iacob, a propus ca proiectul legii manualului să fie rediscutat şi îmbunătăţit.

„Să se rediscute legea manualului, să se retragă şi să se facă unul mai bun. (...) Se întâmplă ca cel mai bun manual de limba română să fie de la Editura Didactică şi Pedagocică, dar cel mai bun manual de matematică poate să fie de la altă editură. Înţelegem că au existat la un moment dat presiuni din media, din guvern, de la alte persoane din partidele politice pentru a se ajunge la astfel de soluţie, dar membrii comisiei sunt profesori şi pot înţelege lucrurile din această perspectivă. Vin aici în calitate de om care a dedicat educaţiei 17 ani din viaţă, la fel ca şi colegii mei. Toţi am făcut manuale după regulile impuse din minister. Cât am putut de bine, cu sacrificii. Manualele, acum, costă între 1 euro şi 2 euro şi ceva. Media este de 1,3 euro, în care intră manualul, varianta digitală şi acel DVD, care conţine o replică a variantei digitale. Achiziţia unui astfel de pachet în alte ţări ajunge la preţul de 5 euro”, a explicat Iacob.

Eidtorii de manuale atrag, de asemenea, atenţia că proiectul de lege privind manualul şcolar ar putea afecta o treime din piaţa cărţilor.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a susţinut că proiectul reprezintă de fapt o naţionalizare a manualului, pentru că este un singur tip de manual impus de minister şi a subliniat că în acest fel manualul şcolar ar putea chiar să devină un instrument de propagandă.

„Este o naţionalizare a manualui, un pas înapoi. Manualele alternative au fost salutate când au apărut de toată comunitatea educaţională. Acum, produsul va fi un singur manual impus de minister tuturor şcolilor. E nevoie de creativitate şi har pentru a prezenta materia atractiv şi modern la real. La uman, română, istorie, literatură universală, civilă, filosofie, ideea însăşi de manual unic nu o putem accepta, pentru că s-ar întâmpla ca înainte de 1989. Ele ar putea deveni un instrument de propagandă”, a spus Vlad Alexandrescu.

La rândul său, senatorul Ecaterina Andronescu a reproşat câteva lucruri editurilor, începând cu alegerea autorilor de manuale, care, în opinia ei, trebuie să fie profesori cu „har didactic”.

„Am văzut manuale de fizică sau biologie dificil de înţeles. Trebui să găsim o formulă ca astfel de manuale să nu ajungă pe băncile elevilor. O altă situaţie este cu evaluatorii manualelor, care îi cunoşteau pe autorii manualelor, iar ele evident că treceau toate. Şi trebuie ca evaluatorii să fie profesori cu experienţă la clasă”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ea a atras atenţia că imaginea negativă provocată de întârzierile distribuirii manualelor şcolare nu a fost „încasată” de edituri, aşa cum susţin reprezentanţii lor, ci întotdeauna de Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Liviu Pop, a spus că nicio editură nu va fi afectată.

„Pentru tot ceea ce înseamnă programe şcolare în trunchiul comun pe care îl parcurg toţi elevii, să avem un manual şcolar de bază. Pentru celelalte, putem discuţa de manuale alternative. Editurile nu dispar, piaţa concurenţială e deschisă. Noi, ca şi coaliţie de guvernare, nu facem decât să asigurăm dreptul la educaţie pentru toată lumea”, a declarat Liviu Pop.

Comisia pentru învăţâmânt va da raport pe proiect, urmând ca acesta să intre în plenul Senatului săptămâna viitoare. Camera Deputaţilor este for decizional.

În15 septembrie, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acţiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele şcolare.

Profesorii universitari şi preuniversitari, cercetători şi oameni de cultură au reacţionat public, semnând apelul ”Dreptul la educaţie”. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar alte 4.200 de persoane au semnat petiţia online în doar două săptămâni. Semnatarii au atras atenţia ”asupra riscului de monopolizare a pieţei de carte şcolară, în contextul discuţiilor privind reorganizarea EDP şi transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor şcolare”.

Printre autorii şi semnatarii Apelului ”Dreptul la Educaţie” se află personalităţi importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, catedre întregi ale universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, scriitori, artişti, profesori ai colegiilor, liceelor şi şcolilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Ploieşti, Breaza.

După numai cinci zile de consultări publice, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, în ciuda semnalelor de opoziţie primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus în dezbatere publică un proiect de Lege a manualului şcolar. În aceeaşi zi, ministrul Educaţiei îşi exprima public, fără echivoc, intenţia de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP şi transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor şcolare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.