Prăbuşirea avionului rus Antonov, soldată cu 71 de morţi, duminică, în apropiere de Moscova, a fost ”aparent” cauzată de jivrajul sondelor de viteză de tip Pitot, au anunţat marţi anchetatorii, în urma analizei unei cutii negre a aeronavei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prăbuşirea ”se poate explica prin date incorecte despre viteza de zbor (...) legate aparent de jivrajul sondelor Pilot, al căror sistem de încălzire a fost atins”, a anunţat, într-un comunicat, Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK).

Aceste concluzii au la bază ”o analiză preliminară a informaţiilor înregistrate” de înregistratorul care stochează parametrii tehnici de zbor, dar şi ”analiza unor cazuri analoge care au avut loc în trecut”, a precizat acest organism, însărcinat să ancheteze accidente aeriene.

Avionul de linie, un bireactor de tip Antonov An-148 aparţinând companiei Saratov Airlines, pus în serviciu în 2010, s-a prăbuşit în apropiere de Moscova duminică, la puţin timp după ce a decolar de pe Aeroportul Domodedovo.

El avea la bord 65 de pasageri şi şase membri ai echipajului, care au murit toţi.

Aeronava, care se ducea la Orsk, un oraş din Ural, la frontiera cu Kazahstanul, s-a prăbuşit în districtul Ramenski, la aproximativ 70 de kilometri sud-est de Moscova, în apropiere de Stepanovskoïe.

Cunoscute şi sub numele de ”tuburi de Pilot”, sondele Pitot le permit piloţilor să controleze viteza aeronavelor lor, un element crucial în menţinerea echilibrului acestora în zbor.

Dacă aceste sonde sunt încastrate în gheaţă sau fragmente, piloţilor le poate fi furnizată o măsurare incorectă a vitezei, ceea ce riscă să antreneze blocarea avionului, dacă acesta merge prea încet, sau o deformare a avionului, dacă merge prea repede.

Sondele Pitot au fost puse în discuţie în accidentul avionului de tip Airbus A330 aparţinând Air France care asigura o legătură între Paris şi Rio - zborul AF447 -, care s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic pe 1 iunie 2009, omorând toate cele 228 de persoane de la bord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.