Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat, marţi, la evenimentul „70 de ani într-un Centenar”, dedicat sărbătoririi a şapte decenii de la formarea statului Israel, că în bugetul de anul acesta al PMB a fost introdusă „o sumă necesară” pentru „refacerea din rădăcini a Cartierului Evreiesc din Capitală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suntem în anul Centenar al României. Aceşti o sută de ani înglobează şi 70 de ani de la forndarea statului Israel. În 100 de ani, România a progresat şi s-a modernizat. La progresul nostru au participat şi foarte mulţi evrei - minţi luminate, strălucite, care au adus plus valoare în toate domeniile de activitate”, şi-a început Firea discursul.

În sala Arcub, unde a avut loc evenimentul, au fost prezenţi şi studenţi şi elevi, cărora Gabriela Firea li s-a adresat cu îndemnul: „Să nu uităm niciodată prin ce au trecut evreii”. O datorie morală, după cum a spus ea.

„Ştim foarte bine şi am învăţat ce înseamnă oroarea, cu literă majusculă, ce înseamnă drama famiilor, neputinţa, ura de rasă, între oameni. Nu avem datoria să uităm şi, cu fiecare moment, trebuie să avem un angajament în plus faţă de tineri că niciodată în istoria omenirii nu se va repeta un astfel de moment”.

Firea şi-a amintit de anii copilăriei petrecuţi în Bacău, unde cea mai bună prietenă a ei era „o micuţă evreică, Felicia Abramivic”. „Am suferit foarte mult atunci când, cu familia sa, din motive pe care nu le înţelegeam la acea vârstă, a plecat din România. Una dintre cele mai bune prietene de suflet, acum, la maturitate, este scriitoarea Lucia Verona Salem”.

Ea le-a solicitat celor prezenţi să promită că „ceea ce s-a întâmplat în anii Holocaustului nu se va mai întâmpla”.

Firea a precizat că, împreună cu Consiliul general, încearcă să îi răsplătească pe membrii comunităţii evreieşti din Bucureşti. „Clădirea de pe Lipscani în care se va amenaja Muzeul Holocaustului a fost transferată de la Primăria Capitalei către Institutul «Elie Wiesel», ne-ar face o mare bucurie ca Teatrul Evereiesc din Bucureşti să fi fost deja consolidat şi reabilitate, iar activitatea acestuia să fie susţinută lună de lună de PMB, ca toate activităţile teatrelor din capitală”.

În bugetul de anul acesta al PMB a fost introdusă „o sumă necesară” pentru „refacerea din rădăcini a Cartierului Evreiesc din Capitală, întregind centrul Vechi al capitalei României” - un prim pas în această direcţie, după 27 de ani de la Revoluţie, după cum a precizat Firea, fără a da detalii.

La evenimentul care a avut loc la sediul Arcub au participat, între alţii, Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel în România, şi Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.