DNA Ploieşti nu a falsificat niciodată probe şi a respectat întotdeauna legea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea. El a spus că procurorii structurii pe care o conduce au fost avertizaţi de persoane din anturajul lui Vlad Cosma că va urma un atac, ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive. Şeful DNA Ploieşti a precizat că chiar astăzi a solicitat Inspecţiei Judiciare (IJ) să facă verificări, fiind în joc reputaţia procurorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În legătură cu afirmaţiile făcute ieri de inculpatul Vlad Cosma ieri şi cu discuţiile care au apărut în mass media (...) În toate cauzele pe care le instrumentăm la nivelul DNA Ploieşti am respectat întotdeauna legea şi o să o respectăm în continuare. Nu au existat niciodată metode ilegale de investigare şi nici înţelegeri ilicite sau neloiale cu inculpaţii. (...) Niciodată nu au fost falsificat probe în dosare. Sunt susţineri pe care le fac inculpaţii în dosarele în care sunt cercetaţi", a afirmat Onea.

Şeful DNA Ploieşti a mai spus că la această structură nu a existat nicio situaţie  deosebită în care să se fi constatat că probele au fost nelegal administrate.

El a arătat că la DNA Ploieşti au fost derulate mai multe controale ale CSM şi ale Inspecţiei Judiciare, în urma cărora s-a constatat că la această structură a fost respectată legea de fiecare dată.

"Nu am falsificat nicio probă. Există situaţii în care, în condiţiile prevăzute de lege, se impune protejarea identităţii anumitor persoane şi protejarea demersurilor acestora în sprijinul aflării adevărui. Din când în când, procurorul verifică dacă aceste temeiuri se menţin sau nu şi poate să dispună ridicarea măsurilor. (...) La DNA Ploieşti nu există vreo situaţie deosebită în care probele să fi fost constatate ca fiind nelegal sau neloial administrate", a mai spus Lucian Onea.

Procurorul Lucian Onea a mai spus că "tot ce s-a prezentat la TV este o variantă denaturată, personală, a lui Vlad Cosma, care speră ca până la termenul următor al procesului să scape".

"Este o situaţie care durează de aproximativ două luni. Există un dosar înregistrat în luna noiembrie 2017. Am fost avertizaţi de persoane din anturajul familiei Cosma că va urma un atac în media (...). Nu am cedat presiunilor şi nu o să cedăm niciodată. Se fac referriri la fostul nostru coleg Negulescu, în condioţiile în care nu a lucrat în dosarul la care se face referire, iar discuţiile pe care el le-a făcut, dacă sunt autentice, nu sunt din perioada în care el lucra la DNA Ploieşti. La acest moment pot să vă spun că acel înscris olograf şi acele tabele au fost depuse la dosarul cauzei de inculptaul Vlad Cosma. Tot ceea ce s-a prezentat la TV este o variantă denaturată, personală, făcută de inculpatul Vlad Cosma, care speră ca până la termenul din 19 februarie să influenţeze cumva organele judiciare", a declarat procurorul Onea.

"Indiferent de metodele folosite, de intimidări, de şantaj, nu o să cedăm preciunilor nici eu, nici colegii mei, chiar dacă aceste presiuni sunt din ce în ce mai agresive şi vor să ne compromită şi să ne demobilizeze", a mai spus procurorul.

Onea a mai susţinut că niciodată procurorii nu au făcut presiuni "de nicio natură" asupra lui Vlad Cosma sau a Andreei Cosma, că nu li s-a cerut acestora să facă denunţuri, că nu s-a întâlnit cu niciunul dintre fraţii Cosma în afara sediului DNA şi că nici nu a avut cu aceştia discuţii pe WhatsApp.

Şeful DNA Ploieşti a precizat că a solicitat chiar astăzi Inspecţiei Judiciare să facă verificări pentru că "este în joc reputaţia procurorilor".

El a admis că este posibil să fie vocea sa în înregistrările prezentate de Vlad Cosma, dar a spus că sunt înregistrări prezentate trunchiat: "Posibil să fie vocea mea (în înregistrări- n.r.). Sunt înregistrări prezentate în mod trunchiat, nu ştiu să vă spun în acest moment, o să se facă verificări şi o să vedem dacă sunt probleme sau nu sunt. (...) Am solicitat chiar astăzi să se facă verificări de către IJ pentru că reputaţia noastră profesională este pusă în joc. La DNA Ploieşti procurorii sunt independenţi şi acţionează conform legii. Nimeni, nici doamna Kovesi, nici altcineva, nu intervine în activitatea lor şi procurorii nu sunt obligaţi şi nici nu informează pe nimeni în legătură cu ce fac în dosare".

Şeful DNA Ploieşti a mai precizat că nu s-a întâlnit niciodată cu Vlad Cosma în afara sediului DNA.

 În acest context, întrebat fiind dacă este posibil ca înregistrările să fi fost făcute în sediul DNA Ploieşti, şeful acestui serviciu teritorial din cadrul Direcţiei Anticorupţie a arătat ca la intrarea în sediu cei care intră în birourile procurorilor nu sunt supuşi unui control corporal.

De asemenea, întrebat dacă suspectează o înţelegere între Dan Voiculescu si Sebastian Ghiţă pentru compromiterea sa, Onea a răspuns: "Nu suspectez nimic".

Întrebat dacă a fost chemat la Parchetul General pentru a da explicaţii, Lucian Onea a spus că nu a fost citat, dar dacă va fi chemat se va prezenta.

El a precizat, de asemenea, că vorbeşte aproape zilnic cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar că nimeni nu intervine în activitatea DNA Ploieşti şi a procurorilor.

Întrebat dacă şi-a simţit familia ameninţată de când conduce DNA Ploieşti, procurorul Lucian Onea a spus: "Niciodată ca acum, dar nu discutăm asta". 

Antena 3 a difuzat duminică seară înregistrări furnizate de Vlad Cosma din care rezulta că i s-ar fi cerut să "planteze probe" pentru un dosar vizându-i pe Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta. Potrivit lui Cosma, cel care apare în aceste discuţii este fostul procuror Mircea Negulescu, acesta invocând numele lui Lucian Onea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.