Preşedintele UDMR Kelemen Hunor afirmă că adoptarea în Parlament a legii privind Liceul Romano-Catolic de la Târgu Mureş este rezultatul concret al acordului de cooperare parlamentară şi acuză PNL şi PMP că pun în discuţie legea la CCR, concluzia sa fiind că folosesc orice ocazie pentru a împiedica dialogul româno-maghiar

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Mişcarea Populară (PMP) care, la fel ca UDMR, fac parte din acelaşi grup parlamentar la nivel european - Partidul Popular European (PPE), doresc să pună în discuţie la Curtea Constituţională legea privind înfiinţarea unei şcoli romano-catolice. Ei sunt, astăzi, cei care folosesc orice ocazie pentru a împiedica dialogul româno-maghiar", a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor,  la Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF).

În urma acordului de cooperare parlamentară încheiat anul trecut, deşi s-a propus Uniunii intrarea la guvernare, UDMR nu a considerat întrunite condiţiile necesare. Acordul cu PSD-ALDE a fost menţinut şi în 2018, pentru că UDMR nu doreşte să se izoleze în Parlament, a explicat liderul UDMR.

"Aceasta este o simplă colaborare, care presupune că, dacă suntem de acord cu una sau cu două probleme, ne sprijinim reciproc în cazul  adoptării acestora", a adăugat liderul Uniunii, precizând că bilanţul acordului este unul mixt.

"Anul trecut şi anul acesta am reuşit să avansăm mai ales în ceea ce priveşte problemele educaţionale: finanţarea de la bugetul de stat a Institutului Teologic Protestant, înfiinţarea Centrului pedagogic maghiar la Oradea şi înfiinţarea prin lege a Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş - sunt singurele rezultate concrete al cooperării", a subliniat el

"Am lansat programul intitulat <<O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România>>. Vrem să demonstrăm că suntem o comunitate care generează valori, nu numai pentru a îmbogăţi cultura maghiară în Bazinul Carpatic, dar şi pentru ţara în care trăim. Iniţiem dialogul nu doar cu partidele româneşti, dar şi cu societatea românească. Există un feedback pozitiv din partea liderilor de opinie români, chiar dacă suntem departe de adevărata depăşire a barierelor", a subliniat preşedintele UDMR.

Prin succesul iniţiativei cetăţeneşti europene Minority SafePack, comunitatea maghiară din Bazinul Carpatic a avut cel mai mult de câştigat. Este nevoie de solidaritate, pentru ca la începutul lunii aprilie să nu se poată spune că această iniţiativă aparţine trecutului – a  subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Referitor la programul de dezvoltare economică a Transilvaniei, liderul Uniunii  a precizat faptul că UDMR este pregătită să îl extindă şi în Ţinutul Secuiesc şi regiunea Partium. Acest lucru contribuie la perpetuarea şi prosperitatea comunităţii maghiare pe pământul natal şi aduce şi o accelerare economiei româneşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.