Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunţat miercuri că parlamentarii formaţiunii vor ataca la CCR proiectul privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş adoptat miercuri de plenul Senatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tomac a susţinut că votul senatorilor pentru înfiinţarea liceului este o sfidare la adresa întregii societăţi româneşti şi "o înţelegere politică mizerabilă între PSD şi UDMR”.

"Ceea ce instanţa a decis că nu este legal, Parlamentul a venit astăzi, de la sine putere, şi a încercat să anuleze prin o nouă lege - o lege care face parte dintr-o înţelegere murdară între liderii PSD şi Budapesta. Nu este deloc întâmplător faptul că după vizita de acum două zile a ministrului de externe al Ungariei astăzi PSD pur şi simplu a sfidat un lucru care este foarte grav, pentru că la Târgu Mureş nu există niciun liceu cu predare exclusivă în limba română, în schimb se înfiinţează cea de-a doua unitate de învăţământ cu predare exclusivă în limba maghiară, în condiţiile în care instituţii în care să se studieze în limba maternă a maghiarilor din România sunt suficiente. Mi se pare un lucru foarte grav pe care noi îl condamnăm cu toată fermitatea şi îl vom ataca la CCR pentru că ni se pare foarte grav", a declarat Tomac.

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, cu 71 voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi o abţinere proiectul legislativ al UDMR pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor la finalul lunii decembrie, cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere în comisia de învăţământ a Camerei, iar PMP şi PNL au părăsit sala. Iniţiativa a fost susţinută inclusiv de deputaţii USR, care au explicat că, dincolo de „trocul politic”, se află dreptul copiilor la educaţie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.